Mlada Bosna: Dodikov govor na Kozari je skandal!

Radiosarajevo.ba
Mlada Bosna: Dodikov govor na Kozari je skandal!

Povodom sukoba bosanskohercegovačih socijaldemokrata u vezi Socijalističke Internacionale, kao i govora Milorada Dodika povodom 69-godišnjice bitke na Kozari saopštenjem se oglasila i grupa Jedinstvene organizacije za socijalizam i demokratiju u Republici Srpskoj - "Mlada Bosna". Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Mlada Bosna smatra da je Dodikov prigovor Socijalističkoj internacionali „da je dovela svijet u krizu“ zapravo šamar samome sebi, budući da je svima danas jasno da je svjetska ekonomska kriza samo odraz nagomilanih društvenih i ekonomskih protivrječnosti koje su sastavni dio kapitalističkog poretka. Ove protivrječnosti jesu neminovnost u tržišnoj privredi, ali je isto tako činjenica da su one u proteklih 20 godina ubrzavane i zaoštravane neoliberalnom politikom, kako Dodikove lažne socijalističke partije, tako i politikom drugih „socijalista“ iz ove internacionale.

Ove partije nisu bile ništa drugo do poslušni sprovoditelji neoliberalne „doktrine šoka“, politike nasilnog obrušavanja domaćih i stranih oligarhija na sva prava i dostignuća koja su radnici prethodno izborili. U BiH i ostatku Istočne Evrope se ova politika rata protiv kvaliteta naših života i dalje sprovodi pod imenom „tranzicija“.

Podsjećamo radne ljude RS, odnosno BiH da je osnovni razlog krize, tzv. doktrina „slobodnog tržišta“, zapravo osnova Političkog programa SNSD-a, u kojem stoji da „država mora biti garant uspješnog ekonomskog razvoja samo kroz dvije uloge u privrednom sistemu: regulativnu i nadzornu“ i da „sve ostalo treba da bude stvar tržišne utakmice“. Finansijski slom Irske, Portugala, Španije, Grčke (koji će slijediti i Italija, a za njima i imperijalističke zemlje Evropske Unije, Francuska, Njemačka i Velika Britanija), usljedio je primjenom iste doktrine koju je Dodik kao eksponent kompradorske srpske buržoazije sprovodio i nastavlja sprovoditi u Republici Srpskoj, koja je na rubu bankrota.

Neprestani štrajkovi, sistematski uništavana, pa rasprodana radnička imovina, 149. 459 nezaposlenih, raseljeni i opustošeni regioni, poticanje najrigidnijeg šovinizma i klerikalizma, prava su slika Dodikove „socijaldemokratske“ Republike Srpske,  jednog od najsiromašnijih regiona u Evropi i jednog od najsiromašnijih dijelova bivše Jugoslavije.

 Dodikova najava da će se odvojiti od Socijalističke Internacionale čiji su članovi bili korumpirani imperijalistički vazali, predsjednik Tunisa Ben Ali ili bivši egipatski diktator Hosni Mubarak i sklopiti savez sa „Ujedinjenom Rusijom“ diktatorskog dvojca Putin-Medvedev, nije samo krik očajnika, već i potraga za „investitorom“ kojem će što jeftinije prodati radnu snagu srpskog naroda u BiH.

 Oštro osuđujući prisustvo izaslanika Socijaldemokratske partije BiH, Damira Mašića i Saše Magazinovića na sjednici Vijeća Socijalističke Internacionale (SI) u Atini, dok policijska država njihovog neoliberalnog "druga"  Georgiosa Papandreua brutalno premlaćuje grčke radnike, Mlada Bosna konstatuje da je Dodik samo promijenio kartel, ali ne i potčinjenost interesima kapitala, a protiv radničke klase.

 Mlada Bosna smatra posebno skandaloznim govor Milorada Dodika povodom obilježavanja 69-godišnjice Kozarske bitke, kojim je tu bitku revolucionarne narodne armije predvođene KPJ, protiv fašističkih okupatora  pokušao pretvoriti u stub svoga pljačkaškog nacionalističkog režima.

 Srpski radnici i seljaci, rame uz rame sa svojim bošnjačkim i hrvatskim drugovima, se nisu borili protiv nacifašizma i njihovih četničkih, ustaških i handžarovskih slugu, da bi se današnji satirači izvojevanih radničkih prava i sloboda besramno kitili tekovinama NOB-a. Dodik ne može biti baštinik NOB-a, već samo baštinik svega protiv čega su se srpski, bošnjački i hrvatski narod u NOB-u, rame uz rame, borili. Bosna i Hercegovina je 1943. u Mrkonjić Gradu utemeljena kao narodna i socijalistička republika, a ne finansijska vazalna država, čije su političke partije igračke mafijaških tranzicijskih kartela i krupnog kapitala.

 Mlada Bosna će stoga i dalje pozivati na klasnu borbu i radničku solidarnost nasuprot pljačkaškim neoliberalnim ideologijama, nacionalizmu, klerikalizmu, ali i lažnom "ljevičarstvu", profiterstvu tajkuna proizašlih iz oportunističkih partijskih birokratija (kao što je Milorad Dodik), a koje su, restauracijom kapitalizma, rasturile Jugoslaviju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije