Mjesto u BiH gdje se skoro svakodnevno događaju saobraćajne nesreće napokon dobija - semafor

1
Radiosarajevo.ba
Mjesto u BiH gdje se skoro svakodnevno događaju saobraćajne nesreće napokon dobija - semafor
Foto: Hercegovina.info / Sjeverni ulaz u Mostar gdje se često događaju nesreće

Realizacija dugoročnog rješenja problematičnog raskrižja magistralne ceste M-17 sa sjevernim ulazom u Mostar još nije na vidiku, a kao privremeno rješenje iz Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH najavili su postavljanje semafora.

Sjeverni ulaz u Mostar jedna je od brojnih crnih tački na bh. cestama.

Na toj se lokaciji često stvaraju ogromne gužve, posebno u ljetnom periodu, s obzirom na to da veliki broj domaćih i stranih turista koriste magistralu M-17 u vrijeme godišnjih odmora.

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Zakrčena cesta često rezultira nesrećama na spornoj raskrsnici, pa čak i onih s najtežim posljedicama, piše portal Hercegovina.info. 

Iz Cesta FBiH podsjećaju kako je ranije Grad Mostar, uz uključivanje Cesta FBiH, izradio nekoliko projektnih rješenja, pokrenuta je procedura eksproprijacije zemljišta i pribavljanja dozvola, ali u konačnici ta projektna rješenja nije bilo moguće implementirati, ponajprije zbog imovinsko-pravnih problema.

Tragičan udes u Mostaru: Poginula jedna osoba

Tragičan udes u Mostaru: Poginula jedna osoba

Zato su Ceste FBiH 2022. godine naručile izradu idejnog rješenja u kojem je analizirano pet različitih varijanti rješenja rekonstrukcije raskrižja s evaluacijom razine usluge svih varijanti.

Predložena rješenja prezentirana su predstavnicima Grada Mostara i odabrano je najpovoljnije tehničko rješenje, koje daje najveći nivo usluge, a to je raskrsnica u dva nivoa s tunelom za saobraćaj koji ide iz urbanog dijela Mostara (M-17.4) prema Sarajevu (M-17), te kružnim tokom u razini postojeće raskrsnice.

U toku je postupak pribavljanja urbanističke suglasnosti na osnovu koje će se provesti postupak eksproprijacije.

Iz Cesta FBiH podsjećaju da je Vlada Federacije BiH kapitalnim transferima za 2023. godinu doznačila milion KM za ovaj projekt, no taj iznos nije dovoljan za njegovu potpunu realizaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije