Mještani sela Ošve: Prakticiranje islama na svoj način kao uvjet Islamskoj zajednici

Radiosarajevo.ba
Mještani sela Ošve: Prakticiranje islama na svoj način kao uvjet Islamskoj zajednici

Mještani sela Ošve kod Maglaja prihvatit će da njihov džemat uđe pod okrilje Islamske zajednice samo pod uvjetom da im se dozvoli da nastave s prakticiranjem islama na svoj način.

"Niko nema pravo vršiti pritisak nad drugim u prihvatanju određenih šerijatsko-pravnih pitanja", navode mještani Ošvi u pismu koje su poslali medžlisu Islamske zajednice Maglaj i zeničkom muftiji Ejubu Dautoviću, javlja Balkanska istraživačka mreža BIRN

Ističu kako su vjerski službenici, koji su završili islamske škole u arapskom svijetu, ponudili angažman u mesdžidu u Ošvama.

“Ne želimo isključiti ni mogućnost angažmana nekoga iz Islamske zajednice u cilju edukativnog predavanja”, navodi se u pismu.

Dodaju kako Islamska zajednica nema finansijsku obavezu prema njihovom mesdžidu, napominjući kako će oni o tome voditi brigu. Predlažu i formiranje zajedničkog koordinacionog tijela koje bi imalo uvid u aktivnosti džemata i koje bi rješavalo eventualne sporove.

Do ovog prijedloga došlo je nakon što je Islamska zajednica početkom godine pozvala na zatvaranje džemata koji nisu pod njenim okriljem. U BiH djeluju 64 džemata koja nisu u sastavu Islamske zajednice.

Husein Smajić, zamjenik reisul-uleme, u nedavnoj izjavi medijima je rekao kako je većina prihvatila da uđe u sastav Islamske zajednice.

“Međutim, tu je i manji broj onih koji su rekli da neće da uđu u sastav Islamske zajednice u BiH", kazao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije