Poljoprivrednici tvrde: Poskupljenja osnovnih životnih namirnica na štetu građana

1
Radiosarajevo.ba
Poljoprivrednici tvrde: Poskupljenja osnovnih životnih namirnica na štetu građana
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Pijaca Markale

Stanovnike BiH očekuju teška jesen i zima s obzirom na to da će usljed recesije zbog pandemije koronavirusa, ali i vremenskih neprilika poput suše cijene osnovnih životnih namirnica znatno porasti.

Ovo su tvrdnje poljoprivrednika, ali i ekonomskih analitičara s kojima su razgovarale Nezavisne novine.

Očekuje se dodatno poskupljenje brašna, ulja, goriva, voća i povrća, ali i repromaterijala za narednu sjetvu.

Ekonomski analitičari, ipak, ne vide u skorijoj budućnosti da će stanovnici BiH imati veći standard, odnosno veće plate, kako bi nivelisali ova značajna poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Iz poljoprivrednih udruženja tvrde da su proizvođači u svim sferama pretrpjeli štetu od 60 odsto usljed suše, te da ovog nije bilo pošteđeno ni stočarstvo. Takođe tvrde da bez sistemskog rješenja neće biti bolje.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, za Nezavisne kaže da su gubici veliki, te da je ono što je dodatno obeshrabrujuće za poljoprivrednike svakodnevni porast cijena mineralnih đubriva, sjemena, hemije za predstojeću jesenju, a time i za proljetnu sjetvu, tako da ni porast cijena gotovih proizvoda, kada su u pitanju žitarice i uljarice, za ratare ne predstavlja stvarni dobitak.

"Na prvi pogled cijene izgledaju dobre. Međutim, kao prvo, prinosi su niski, a kao drugo, sve će to opet da se prelije u džepove hemijskih industrija i trgovaca repromaterijalom. Nedostatak vlage u prethodnom periodu sada već dovodi u pitanje sjetvu pšenice u optimalnim rokovima, a sjetva uljane repice takođe je upitna s obzirom na to da je već trebalo da počne, ali zemljišta su žedna, ne mogu se dobro pripremiti, tako da ovu godinu možemo definisati kao veoma nepovoljnu za poljoprivredne proizvođače", kaže Marinković.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističe da će na jesen sve biti skuplje, ali da sve to vodi na priču na kojoj poljoprivrednici insistiraju, a to je priča o zaštiti domaće proizvodnje.

"Naši primarni poljoprivredni proizvođači ne diktiraju cijene, diktira ih uvoz i zato je situacija takva", kazao je Bićo, te kao primjer naveo mlijeko čija je otkupna cijena ista već 15 godina. Tako je, kaže, i sa junadi, a na tržištu je to sve sto odsto skuplje.

Dodaje da BiH postaje ovisna o uvozu i onda se radi šta se hoće.

"Neka nas zaštite, neka daju plavi dizel i imaćemo jeftinije proizvode", kaže Bićo i dodaje da je suša već napravila problem, jer je stočna hrana poskupjela 100 odsto, te da ide zima, a sijena nema.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i univerzitetski profesor, ističe da građane BiH očekuju teška jesen i zima, jer će neminovno doći do dodatnog poskupljenja.

"Još se nalazimo u trendu poskupljenja i to na regionalnom tržištu, što je posljedica prolazeće recesije COVID-19 i niza drugih okolnosti, posebno lošeg vremena i suše. Tako da su očekivanja da ćemo do kraja godine imati tendenciju viskih cijena, naročito za one proizvode koji su od životne važnosti, a nadati se da će iza Nove godine doći do rasta životnog standarda, ali nemamo pozitivna očekivanja", kazao je Čavalić i dodao da nema pretpostavki za rast standarda građana BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije