Misija OSCE-a zabrinuta zbog političkog pritiska na novinare

Radiosarajevo.ba
Misija OSCE-a zabrinuta zbog političkog pritiska na novinare

"Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini veoma je zabrinuta zbog sve češće pojave političkog pritiska na medijske kuće i agencije", upozorio je OSCE u izvještaju pod naslovom: "Bosanskohercegovački mediji i regulatori medija pod pritiskom", koji je objavljen danas.

OSCE naziva aktuelna dešavanja u medijskom prostoru "zabrinjavajućim" jer ona imaju utjecaja na slobodu štampe i slobodu institucija nadležnih za reguliranje rada medija kao i na dostupnost kvalitetnih informacija građanima BiH.

Ovaj izvještaj upućen je medijima i vodećim političkim predstavnicima, kao i nadležnim institucijama na nivou države i njenih entiteta i međunarodnoj zajednici.

U tekstu Izvještaja skreće se pažnja na nekoliko ostavki do kojih je nedavno došlo u medijskim kućama, koje stvaraju utisak da su mediji i dalje podložni političkom utjecaju. Osim toga, u Izvještaju se naglašava da nastavak neslaganja o radu i postupku imenovanja u Regulatornoj agenciji za komunikacije ugrožavaju njenu neovisnost. U Izvještaju se također govori o neprovođenju najnovijih propisa kojima se regulira rad medija u BiH.

U Izvještaju se izražava i zabrinutost zbog sve češće pojave fizičkih napada na novinare koji, unatoč porastu broja takvih napada, ne izazivaju mnogo reakcija. U Izvještaju se predlažu mjere za poboljšanje situacije, kao što su ubrzanje provedbe postojećih zakona na polju medija, kao i veći fokus na strukturalna ograničenja koja ometaju razvoj jednog politički neovisnog javnog sistema emitovanja. Također se navodi da će Misija OSCE-a u BiH zatražiti pomoć Predstavnika OSCE-a za slobodu medija u pokretanju niza korektivnih mjera tamo gdje se sumnja da de facto postoje ograničenja slobode govora i medija.

U Izvještaju se preporučuje da se Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, kao i predstavnici međunarodne zajednice i domaćeg građanskog društva, prioritetno pozabave pitanjima vezanim za medije kako bi se spriječilo pogoršanje situacije u vrijeme izbora, piše Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije