Misija ARTEMIS: Američki špijunski avion leti iznad BiH - pogledajte putanju leta

0
Radiosarajevo.ba
Misija ARTEMIS: Američki špijunski avion leti iznad BiH - pogledajte putanju leta
Foto: Leidos / Šta ARTEMIS radi iznad BiH?

Iznad Bosne i Hercegovine u toku je prelet aviona Bombardier Challenger 650 ARTEMIS, koji je jutros, 23. februara, poletio s međunarodnog rumunskog aerodroma Mihail Kogălniceanu.

O preletu javlja stranica FlightRadar, a zvaničnih drugih podataka o ovom letu nema. Ono što se zna o ovom avionu - navodno je trenutno u privatnom vlasništvu i američka vojska ga iznajmljuje "po satu". ARTEMIS je, inače, smješten na rumunskom aerodromu od početka ruske invazije na Ukrajinu, i od tada je obavio brojne letove. Inače, putanju leta možete pratiti OVDJE.

ARTEMIS je Bombardier Challenger 650 s dva mlazna motora, opremljen brojni senzorima i prvi je mlazni nadzorni avion američke vojske, dok su ostali avioni u službi na propelerima. ARTEMIS nosi sistem za visokoprecizno otkrivanje i iskorištavanje, poznat kao HADES - skup senzora koji uključuje snažan radar za skeniranje tla i osjetljive prijamnike za elektroničko prikupljanje obavještajnih podataka.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Radar identificira pokretne ciljeve, a prijamnici mogu precizno odrediti neprijateljske radare. Leteći na 40.000 stopa, senzori mogu skenirati stotine kilometara u svim smjerovima - "duboko otkrivanje", kako ga vojska naziva.

ARTEMIS "pruža sposobnost osjećanja na visokoj nadmorskoj visini protiv sličnih protivnika i premošćuje praznine u misiji operacija u više domena", objavio je Programski izvršni ured Vojske za zrakoplovstvo na društvenim mrežama. "Operacije u više domena" vojni su žargon za misije koje kombiniraju, primjerice, zračne i kopnene snage ili snage mora, zraka i svemira - vojnici koji rade u različitim "domenama". 

"sve ovo će omogućiti operacije na daljinu za otkrivanje, lociranje, identifikaciju i praćenje ključnih ciljeva za zapovjednika na terenu", saopćila je ranije američka vojska. Američka vojska planira imati oko 10 većih ARTEMIS aviona od 2028. godine. 

Američki špijunski avion iznad BiH
Foto: Flightradar24: Američki špijunski avion iznad BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije