Tužilaštvo BiH / Mirza Puriš i Elvir Sejdić optuženi za krijumčarenje migranata

04. 12. 2020. u 12:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Puriš Mirze (1996.) i Sejdić Elvira (1988.), koji se terete da su radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi vršili krijumčarenje ilegalnih migranata koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

Terete se da su sredinom 2020. godine, stupili u kontakt sa ilegalnim migrantima koji su boravili na području BiH, te radi sticanja nezakonite imovinske koristi, dogovorili krijumčarenje i transport trojice državljana Maroka i jednog državljanina Alžira, preko teritorije Bosne i Hercegovine, iz pravca Sarajeva do Bihaća, u zamjenu za novčanu naknadu od krijumčarenih osoba.

Navedene radnje protivne su Protokolu protiv krijumčarenja migrantata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Optuženi su prlikom izvršenja kaznenog djela otkriveni i spriječeni od strane policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA