Mirza Čelik pristupa Demokratskoj fronti

14
F. V.
Mirza Čelik pristupa Demokratskoj fronti
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Mirza Čelik

Bivši predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA), Mirza Čelik, političku karijeru nastavit će u Demokratskoj fronti (DF), saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Ova informacija potvrđena je našem portalu iz više izvora.

Kako saznajemo, Čelik bi danas trebao da potpiše pristupnicu Demokratskoj fronti.

Objavljen snimak: Pogledajte kako su "Pink Panteri" pljačkali u Grčkoj

Objavljen snimak: Pogledajte kako su "Pink Panteri" pljačkali u Grčkoj

Čelika smo uspjeli kratko telefonski kontaktirati. Nakon što je zamolio da se "čujemo kasnije", jer je "u vožnji", nakon toga nije odgovarao na naše pozive.

Kada je u februaru ove godine Aljoša Čampara, također, bivši funkcioner SDA objavio fotografiju sa Čelikom mnogi su se pitali da li tadašnji zastupnik SDA u Skupštini KS, također, nastavlja karijeru u stranci Elmedina Konakovića.

U međuvremenu, u junu ove godine Čelik je istupio iz SDA. Nešto prije toga podnio je ostavku u Povjereništvu SDA Ilidža.

"Ovim putem vas informišem da podnosim zahtjev za brisanje iz evidencije članstva Stranke demokrateske akcije Ilidža. Nakon održanih izbora za rukovodstvo IO SDA Ilidža, bilo je jasno da se želi uništiti sve što je bilo dobro", napisao je tada Čelik, koji, po svemu sudeći, karijeru, ipak, neće nastaviti u NiP-u.

Mirza Čelik je rođen 1975. godine u Sarajevu gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Prema dostupnim informacijama, diplomirao je i magistrirao u oblasti menadžmenta i poslovne ekonomije, a doktorsku disertaciju odbranio 2018. godine na Fakultetu za javnu upravu. Također, suvlasnik je jednog univerziteta u Brčkom.

Političku karijeru počinje u ratu. Čelik se učlanio u Stranku demokratske akcije (SDA) 1993. godine, a 17 godina kasnije postaje član Izvršnog odbora lokalne organizacije SDA Ilidža.

Prema informacijama Centra za istraživačko novinarstvo, stranka mu je pomogla da 2011. godine uđe u Skupštinu Javnog kantonalnog preduzeća "Toplane" u Sarajevu i postane njen predsjednik. Isti dan kada mu je istekao mandat u "Toplanama" početkom 2013. godine Čelik postaje predsjednik skupštine drugog javnog preduzeća - KJKP "Tržnice-pijace" Sarajevo. Ovu funkciju je vršio do sredine 2015. godine.

Čelik je nakon općih izbora 2014. godine izabran u Skupštinu Kantona Sarajevo, a isti uspjeh ponovio je i četiri godine kasnije. U februaru 2020. godine izabran je za predsjedavajućeg ovog zakonodavnog tijela. Ostavku je podnio u novembru 2020. godine tokom procesa ponovne promjene vlasti u ovom kantnu.

Prije nego je ušao u Kantonalnu skupštinu, Čelik je sa ocem Rasimom vodio porodični biznis. Od sredine 1997. do 2014. Mirza Čelik je radio kao direktor u porodičnom građevinskom preduzeću "Telefongradnja" iz Hadžića. U isto vrijeme razvijao je i vlastitu firmu TG GROUP Hadžići koju je procijenio na 50.000 KM.

Čelik posjeduje tri stana na Ilidži od kojih jedan dijeli sa suprugom Indirom koja je zaposlena kao direktorica u TG GROUP, informacije su koje je ranije objavio CIN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije