Mirsadu Kukiću ukinuta osuđujuća presuda zbog stranačkog zapošljavanja

4
Radiosarajevo.ba
Mirsadu Kukiću ukinuta osuđujuća presuda zbog stranačkog zapošljavanja
Foto: Birn / Mirsad Kukić

Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je osuđujuću presudu Mirsadu Kukiću, bivšem predsjedniku stranke PDA, u predmetu “Bosna”, javlja portal Istraga.ba na Twitteru.

Naloženo je novo suđenje. Ukinutom presudom Kukić je bio nepravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog stranačkog zapošljavanja.

Podsjećamo, u aprilu ove godine odbrana Mirsada Kukića, koji je prvostepenom presudom osuđen na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi Bosne i Hercegovine”, zatražila je oslobađajuću presudu ili da se predmet vrati na ponovno suđenje.

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

Nakon odluke SAD: Zbog čega je sankcionisan Mirsad Kukić

Nakon odluke SAD: Zbog čega je sankcionisan Mirsad Kukić

U oktobru 2020. godine Općinski sud u Sarajevu osudio je Kukića na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi Bosne i Hercegovine”.

Kukić je ranije, u predmetu kodnog naziva “Bosna”, bio optužen skupa s Amirom Zukićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, ali je njegov predmet u oktobru 2017. razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te mu se sudilo odvojeno.

U tački optužnice sarajevskog Kantonalnog tužilaštva koja se odnosi na Kukića, navodi se da je on u augustu 2018. “dao zeleno svjetlo” za zaposlenje A.Š. u podružnici “Elektrodistribucije” Tuzla, iako se prethodno protivio prijemu u radni odnos, jer kandidat nije bio s područja Tuzlanskog kantona (TK). Prema optužnici, Kukić, kao tadašnji predsjednik kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzla i član predsjedništva te stranke, nije imao nikakvih ovlaštenja da utiče na prijem zaposlenika u tuzlansku “Elektrodistribuciju”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije