Mirsad Tahirović optužen za ratni zločin u Jablanici

Radiosarajevo.ba
Mirsad Tahirović optužen za ratni zločin u Jablanici

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 3. novembra optužnicu koja optuženog Mirsada Tahirovića tereti za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz Suda BiH, piše Fena.

U optužnici se navodi da je optuženi Mirsad Tahirović, u svojstvu pripadnika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH Zulfikar, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između vojske HVO i Armije RBIH, svojim radnjama počinio namjerno nanošenje snažnog tjelesnog bola i patnje, mučenje, nečovječno postupanje, povredu tjelesnog integriteta i ličnog dostojanstva zatočenih civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti, te pljačkanje imovine.

Podsjećamo, Tahirović je optužen da je u periodu od jula do oktobra 1993. godine, na području Jablanice, lično i s njemu poznatim osobama, pripadnicima odreda Zulfikar, učestvovao u mučenjima, fizičkim zlostavljanjima i ponižavanjima zatočenih civila i zarobljenika hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zarobljeni u muzeju Bitka za ranjenike i na lokalitetu Rogića kuće u Jablanici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije