Mirni protesti protiv hapšenja Ejupa Ganića

Radiosarajevo.ba
Mirni protesti protiv hapšenja Ejupa Ganića

Foto: radiosarajevo.ba

Arnaut: Ejup Ganić se još nije vidio sa advokatima

Mirnim protestom ispred zgrade Ambasade Velike Britanije u Sarajevu pripadnici boračkih organizacija Federacije BiH, studenti i građani Sarajeva, iskazali su nezadovoljstvo zbog odluke Velike Britanije o hapšenju i zadržavanju u pritvoru Ejupa Ganića.

Okupljanje je počelo u 12.30 sati na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović, ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, gdje se okupilo nekoliko stotina ljudi. Studenti Škole za nauku i tehnologiju u Sarajevu držali su transparente ispred zgrade Ekonomskog fakulteta i dijelili letke. Održan je i kraći govor o Ganićevom liku i djelu, kojim je pozvano na njegovo oslobađanje. Govor je dočekan glasnim skandiranjem starijih učesnika.



U 12:50h, povorka je, brojčano znatno uvećana, krenula kroz Ferhadiju prema Vječnoj vatri, glasno skandirajući "Oslobodite profesora Ganića", "Ovo je Bosna", "Obrazovanje je naše oružje" i sl. U Ulici Maršala Tita, povorka je potpuno blokirala saobraćaj, a zatim je skrenuvši kroz Veliki park stigla do Ambasade Velike Britanije u ulici Tina Ujevića, gdje se se sastala sa Koordinacionim odborom boračkih organizacija FBiH.

Učesnici protesta, kojih se u međuvremenu skupilo preko hiljadu, potpuno su zakrčili ulicu Tina Ujevića na potezu od Ambasade Velike Britanije do Doma policije. Održani su govori, praćeni glasnim skandiranjem, zvižducima i trubljenjem, kojima je apelirano na Ganićevo oslobađanje. Svoju podršku protestu pružili su predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Božidar Matić, predsjednik Patriotske lige BiH i predstavnik koordinacionog odbora Avdo Hebib, Ivo Komšić, član ratnog Predsjedništva od novembra1993. godine.



Zanimljivo je da su učesnici protesta bili uglavnom studenti i građani stariji od 40 godina

Kako se navodi u saopćenju učesnika protesta, cilj je bio istaknuti da je akt hapšenja Ganića izvršen na neosnovanoj optužnici i da predstavlja poniženje i uvredu za sve građane BiH.

U 13:40h, protesti pred Ambasadom su završeni, a povorka se uputila niz Veliki park, kroz Radićevu ulicu, preko mosta Čobanija ka zgradi Ambasade Srbije,gdje se skup odvija uz jak policijski nadzor.



Pogledajte foto-galeriju

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije