Mirni protesti ispred zgrade Ministarstva odbrane BiH

Radiosarajevo.ba
Mirni protesti ispred zgrade Ministarstva odbrane BiH

Boračke organizacije u Bosni i Hercegovini su najavile mirne protesta 27. maja u 12 sati u sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića (bivša Dobrovoljačka), ispred zgrade Ministarstva odbrane BiH (bivša komanda 2. vojne oblasti tadašnje JNA), kako bi još jednom upozorili na neutemeljenost pokretanja Interpolove potjernice u “slučaju Dobrovoljačka”.

Ovo je odlučeno na sastanku u Sarajevu kojem su, uz predstavnike Patriotske lige BiH prisustvovali i predstavnici Saveza ratnih vojnih invalida BiH, Organizatora otpora BiH, Saveza logoraša BiH, Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, Saveza RVI - paraplegičara FBiH, Saveza demobiliziranih boraca FBiH, Udruženja odreda Bosna i Zelenih beretki BiH.

Na sastanku je istaknuto da će zakazani mirni protest, istovremeno, biti i skup upozorenja svima koji nasrću na Bosnu i Hercegovinu te onima u Bosni i Hercegovini koji “spavaju, a ne izvršavaju vlastite obaveze”.

Avdo Hebib, predsjednik Patriotske lige BiH je u svojoj izjavi istakao da, raspisivanjem međunarodne potjernice putem Interpola, Srbija želi “posijati” nesigurnost za 250′000 bosanskohercegovačkih građana koji su stali u odbranu zemlje, te da je namjera destabilizirati Bosnu i Hercegovinu i stvoriti osjećaj beznađa, getoizirati i radikalizirati Bošnjake i pokušati promijeniti karakter rata 1992 - 1995 godine.

Iznoseći usaglašene stavove boračkih organizacija, Hebib je kazao da su pobrojane ocjene suštinski razlozi podizanja optužnice u slučaju Dobrovoljačka, “kao i optužnica koje još nisu objavljene”.

Zato, branitelji Bosne i Hercegovine od međunarodnih institucija i njihovih predstavnika, a u prvom redu od visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka, traže da se aktivno uključe u povlačenje Interpolovih potjernica.

Istovremeno je zatraženo da nadležne institucije Bosne i Hercegovine osiguraju maksimalnu sigurnost bosanskohercegovačkim građanima, “kako pogoršana sigurnosna situacija ne bi izazvala neželjene posljedice”.

Predstavnici boračkih organizacija će uputiti i protest organima bosanskohercegovačkog pravosuđa zbog šutnje i izostanka reakcije u okviru vlastitih zakonskih obaveza jer smatraju kako je država Bosna i Hercegovina isključivo nadležna za procesuiranje zločina počinjenih na njenoj teritoriji kako prema domaćem tako i prema međunarodnom zakonodavstvu.

Kako je rečeno u izjavi, Bosna i Hercegovina je otvorena za saradnju sa susjednim državama i međunarodnom zajednicom u razmjeni informacija, a radi ažurnosti, transparentnosti i efikasnosti u istragama i suđenjima povezanim sa ratnim zločinima.

Bosanskohercegovački branioci podsjećaju da Bosna i Hercegovina blisko sarađuje s Haškim tribunalom te kako je Rimskim sporazumom - Pravilima puta definisano ko i na koji način ima pravo podizanja optužnice, odnosno procesuiranja osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Stav boračkih organizacija je da bi nadležne bosanskohercegovačke institucije trebale preispitati odnose s Srbijom, odnosno ulogu ambasadora te zemlje u Bosni i Hercegovini.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije