Mirnes Ajanović podnio krivičnu prijavu zbog okupljanja četnika u Višegradu

Radiosarajevo.ba
Mirnes Ajanović podnio krivičnu prijavu zbog okupljanja četnika u Višegradu
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Četnici na Draževini

Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-Bosanske stranke, podnio je krivičnu  prijavu Tužilaštvu BiH protiv organizatora, učesnika i saučesnika  četničkog orgijanja u Višegradu, a u kojoj je navedeno:

"Okupljanje i  postrojavanje četnika u Višegradu (10. 3. 2019. godine), uz javno pjevanje "Bit će opet pakao i krvava Drina" i prijetnju silaska četnika sa planina, izazvalo je izrazito uznemirenje i strah među konstitutivnim narodima u BiH i ostalima, a posebno jer se radi o paravojnim formacijama koje imaju svoje uniforme sa fašističkim simbolima, te moguće ciljeve terorističko-militarističkog djelovanja. Četnici su fašistička organizacija koja je izvršila stravične ratne zločine i sarađivala za Hitlerom i ustašama u II svjetskom ratu, a zatim tokom
1992. do kraja 1995. godine ponovila stravične ratne zločine i učestvovala i u izvršenju genocida nad Bošnjacima."

U prijavi se ističe kako izrazito uznemirenje i strah prouzrokovani djelovanjem Ravnogorskog  pokreta dokazuju informacije na brojnim medijima u BiH i u regionu, a  "posebno putem društvenih mreža, kao i osude od strane zvaničnika OHR-a, Evropske unije i ambasada u BiH, te su se stekla obilježja izvršenja krivičnog djela iz Krivičnog zakona BiH, glava petnaesta - Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, poglavlje - Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti".

U članu 145a. Krivičnog zakona BiH propisano je, citiramo: "(1) Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniće se kaznom zatvora od
tri mjeseca do tri godine", završen citat, a s obzirom na to da je u vezi s članom 250. KZ BiH - Organizovani kriminal, predviđena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

"Potrebno je izvršiti uvid u medijske izvještaje, saslušati svjedoke i krivično procesuirati organizatore i učesnike u izvršenju krivičnog djela, kao i odgovorna službena lica svih nivoa vlasti, koja su propustila djelovati u cilju hapšenja izvršitelja krivičnih djela i time počinila krivična djela saučesništva i prikrivanja izvršitelja krivičnog djela", naveo je Mirnes Ajanović u svojoj prijavi.

Jučer su se, podsjetimo, u Višegradu i Draževini okupili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta - ili da skratimo, četnici - koji su uz gusle pjevali "Biće pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina".

Više o događajima, ali i reakcijama, možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije