Mirko Pejanović: Radovan Karadžić ima najveću odgovornost za počinjeni zločin

Radiosarajevo.ba
Mirko Pejanović: Radovan Karadžić ima najveću odgovornost za počinjeni zločin

Član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u vrijeme rata Mirko Pejanović kazao je Feni da očekuje da će presuda Radovanu Karadžiću označiti poruku da niko ne može činiti zločin protiv čovječnosti, zločin genocida, a da ne bude kažnjen. 

Navodi da ovaj put ta kazna slijedi od Međunarodnog tribunala, po međunarodnom pravu.

"Ona će mnogo značiti za postizanje pravde i značit će mnogo za postizanje istine o odvijanju rata u BiH, a posebno stradanju civila, progonu civila, zločinu protiv civila, dakako i o zločinu genocida u Srebrenici. Ako bismo uzeli samo jednu činjenicu ili jednu empirijsku spoznaju, da je u BiH identificirano do sada u istraživanjima 700 masovnih grobnica, to najviše govori o tome u kojim razmjerima je počinjen zločin protiv čovječnosti i zločin genocida", naveo je Pejanović.

Prema njegovim riječima, Radovan Karadžić bio je na čelu stranke koja je to sve inspirirala, idejno i politički, i Radovan Karadžić je bio na čelu "republike srpskog naroda", koji je bio istovremeno i komandant nad Vojskom RS-a, vrhovna komanda.

"Prema tome, ima najveću odgovornost za počinjeni zločin", smatra Pejanović.

Očekivati je, ističe, da će izricanje presude biti primjereno počinjenom zločinu.

"Oni koji su odgovorni za zločin su u Haagu, dobit će presude i oni će u zatvorske jedinice, a BiH će u članstvo Evropske unije", zaključio je Pejanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije