Mir, tolerancija i ljubav: Koncert dječijeg hora iz Srebrenice

Anadolija
Mir, tolerancija i ljubav: Koncert dječijeg hora iz Srebrenice
Dječiji hor Superar Srebrenica, povodom 5 godina postojanja Superar inicijative u Srebrenici, održao je u Kulturnom centru Srebrenica veliki samostalni koncert.

Superar kao jedna od najljepših priča koje su nastale u Srebrenici u posljednje vrijeme okuplja djecu iz Srebrenice i Bratunca koji, promovišući mir, toleranciju i ljubav, predstavljaju najbolje ambasadore naše zemlje u svijetu.

"Ideja Superara je počela pre više godina u Venecueli i nazvana je tada LSistema. Prvobitna ideja je da se siromašnim omogući muzičko školovanje, da uče o muzici o sviranju u orkestru, plesu. Smatram da je to izražavanje kroz muziku veoma značajno za razvoj djece", rekla je Doraja Eberle, predsjednica organizacije Bauern Helfen Bauern iz Austrije i osnivačica Superara.

Prije pet godina, kada je osnivala Superar, kako kaže, pred sebe je postavila jasan cilj da promjeni sliku o Srebrenici u svijetu.

"Moja ideja je bila da kada se jednog dana bude govorilo o Srebrenici u svijetu, da se ne pomisli na genocide, već da se kaže da Srebrenica ima najbolji muzički hor u Bosni i Hercegovini i mislim da smo na odličnom putu da to i ostvarimo", zadovoljno govori Doraja.

Tokom koncerta, djeca su pjevala na 6 jezika i bile su izvedene neke od najpozatijih kompozicija klasične muzike, od Bethovena i Mozarta, neprevaziđenih pop/rock klasika od Johna Lenona, Stevie Wondera, pa do najljepših sevdalinki, a mališani su još jednom potvrdili veliki talenat.

"Talenat se rodi, a talenat može da se i probudi u tebi. Bitna je i ta motivacija koju se mi kao nastavnici trudimo da probudimo u ovoj djeci. Djeca su definitivno talentovana za muziku, ali je nama mnogo bitnije što se oni mogu družiti i stvarati nova prijateljstva kroz Superar", kazao je Toni Pešikan, jedan od nastavnika koji svakodnevno radi s mališanima iz ovog hora.

Svi mališani kažu da im je u Superaru prelijepo, da kroz druženje uče kako se pravi prelijepa muzika.

"Meni je u Superaru baš zabavno. Ja sviram klavir, ali bih najviše voljela da jednog dana sviram akustičnu gitaru, jer je to moja najveća želja", kaže mala Zejifa Ahmetović iz Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije