Mioković: Srbija i njeni političari nemaju monopol nad Prebilovcima. To su žrtve fašizma

3
Radiosarajevo.ba
Mioković: Srbija i njeni političari nemaju monopol nad Prebilovcima. To su žrtve fašizma
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Mioković

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dragan Mioković poručio je da su se Prebilovaca dužni sjećati svi antifašisti i da srpski nacionalisti nemaju monopol nad njima.

Povodom jutrošnjeg dolaska potpredsjednika u Vladi Srbije Aleksandra Vulina u Prebilovce kod Čapljine gdje se obilježava 83. godišnjica od zločina nad srpskim stanovništvom u Drugom svjetskom ratu, Mioković je naveo da je "Aleksandar Vulin imao namjeru iskoristiti prebilovačke žrtve za demonstraciju nekakve moći tako što bi došao helikopterom i neka mu za to nije data saglasnost".

"Na kraju je došao, ali na drugi način, no nema sumnje da će pokušati ispolitizirati golgotu koju je prošao srpski narod u Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, a čiji su simbol Prebilovci", istakao je Mioković.

NES BiH iznosi teške optužbe na račun Trojke: "Ovo se nije desilo nikad prije u historiji BiH"

NES BiH iznosi teške optužbe na račun Trojke: "Ovo se nije desilo nikad prije u historiji BiH"

Srbija i njeni političari, kako je dodao, nemaju nikakvo pravo na monopolizaciju tih žrtava. To jesu srpske žrtve, ali su i bosanskohercegovačke, to su žrtve fašizma i dužni su ih se sjećati svi antifašisti.

"Kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, želim reći da ću otići u Prebilovce i pokloniti se žrtvama ustaškog terora, ali nakon što sa svojim politizacijama tih žrtava završe nacionalisti. Skupljam i delegaciju zvaničnika i političara koji su voljni isto to učiniti, a zasad sigurno znam da sa mnom idu Duška Jurišić, kao zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice na državnom nivou, i Miomirka Melank, kao delegatkinja u Domu naroda Federacije BiH", naveo je Mioković, saopćeno je iz Naše stranke.

Zločin u Prebilovcima

U Drugom svjetskom ratu selo je izraslo u simbol stradanja srpskog naroda u takozvanoj Pavelićevoj NDH.

Bacanjem žive djece i njihovih majki u jamu Golubinku kod Šurmanca ubijeno je oko 600 stanovnika ovog sela.Dogodilo se to 6. avgusta 1941. godine. U istom mjesecu na više od 40 mjesta ubijeno je još više od 200 ljudi iz ovog sela koje je pred Drugi svjetski rat imalo oko hiljadu stanovnika. U Prebilovcima su, tada, potpuno uništene 52 porodice a 36 ognjišta je ugašeno.

Stradanje su preživjela samo 172 stanovnika Prebilovaca. Svi koji su preživjeli ustaške pokolje u ljeto 1941. godine vratili su se krajem avgusta u svoje selo, gdje su formirali partizansku četu. Četa u koju su ušli svi borci formirana je 15. oktobra 1941. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije