Ministrica vanjskih poslova Australije pozvana u posjetu BiH

Radiosarajevo.ba
Ministrica vanjskih poslova Australije pozvana u posjetu BiH

Đemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels, na poziv ministrice vanjskih poslova Australije Julie Bishop, prisustvovala je godišnjem događaju Bradfield Anniversary Drinks i prijemu povodom Božića koji okuplja istaknute australijske bankare i predstavnike državnog Telekoma. Među zvanicama je bio i Paul Fletcher, australijski ministar za infrastrukturu.

Talić Gabriel, kao članica Liberalne partije, za koju Bishop obnaša funkciju zamjenice lidera, u prethodnom periodu je imala priliku sarađivati sa australijskom ministricom vanjskih poslova. Bishop joj je od australijskih diplomata među prvima čestitala na otvorenju Konzulata BiH u Sydneyu.    

Tokom jednosatnog susreta u zvaničnim razgovorima Talić Gabriel i Bishop su, između ostalog, razgovarale o Bosni i Hercegovini i mogućoj posjeti ministrice vanjskih poslova Australije našoj zemlji u 2018. godini.

"Tema razgovora je bila trenutna ekonomska situacija u Australiji, ali i Bosni i Hercegovini. Gospođa Bishop i ja smo već ranije sarađivale, tako da sam naš razgovor fokusirala na poziv da bude moj gost u Bosni i Hercegovini. Naravno, dotakle smo se i aktuelnih političkih dešavanja, te se ministrica osvrnula i na dešavanja nakon što je potvrđena prvostepena presuda haškoj šestorci. Izrazila je nezadovoljstvo hrvatskim reakcijama na presudu, pozivajući da razum prevlada", kaže počasna konzulica BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije