Ministrica Turković sastala se s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Gutteresom

0
Radiosarajevo.ba
Ministrica Turković sastala se s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Gutteresom
Foto:Facebook / Bisera Turković i Antonio Gutteres

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se danas u New Yorku sa Antoniom Gutteresom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, borbi protiv koronavirusa te napretku u reformama, zelenoj agendi, o UN fondu za izgradnju mira, te odnosima u regiji Zapadnog Balkana i o koracima koje je potrebno preduzeti da se osigura trajna stabilnost i sigurnost kako bi se spriječio odlazak mladih iz BiH.

"BiH treba rješenja koja će ojačati državu i donijeti prijeko potrebnu stabilnost i funkcionalnost, jer česte blokade i opstrukcije donošenja odluka zloupotrebom zaštitnih mehanizama koji su ostavljeni u Dejtonskom sporazumu, glavna su prepreka napretku", naglasila je ministrica Turković.

Generalni sekretar Gutteres je pozdravio dosadašnji napredak Bosne i Hercegovine naglašavajući da je zajedničkim naporima potrebno izgraditi napredniju BiH.

Sagovornici su se dotakli i skorog obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici te nedavne pravosnažne presude Ratku Mladiću.

Ministrica Turković je govorila i o neophodnosti poštivanja sudskih presuda te donošenja zakonske zabrane negiranja genocida u BiH i slavljenja ratnih zločina. Pomenuta je i mogućnost održavanja izložbe o genocidu u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Ministrica se još jednom založila za bržu isporuku vakcina protiv koronavirusa putem mehanizma COVAX.

Također, uputila je poziv generalnom sekretaru da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Sastanku je prisustvovao i ambasador Sven Alkalaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije