BiH / Dilberović potpisala ugovore: Milion KM za naučne i kulturne ustanove od značaja

19. 09. 2017. u 12:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Federalna ministrica za obrazovanje i nauku Elvira Dilberović i direktori, odnosno, ovlašteni predstavnici osam naučnih i kulturnih ustanova od značaja za BiH potpisali su ugovore o sufinansiranju programa i projekata za rad ovih ustanova.

Tačnije, oni su u utorak potpisali ugovore o sufinansiranju programa i projekata kojima se osigurava kontinuitet rada i održavanje djelatnosti na nivou u 2017. godini za osam naučnih i kulturnih ustanova od značaja za BiH.

Ministarstvo je za ove namjene u Budžetu za 2017. godinu osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 1.100.000,00 KM.

Ugovori su potpisani sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH (100.811,00 KM), Zemaljskim muzejom BiH (282.189,00 KM), Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH (520.000,00 KM), Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica BiH (100.000,00 KM), Kinotekom BiH (65.000,00 KM) i Gazi Husrev-begovom bibliotekom (5.000,00 KM) te Bošnjačkim institutom - Fondacijom Adila Zulfikarpašića (17.000,00 KM) i Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica – Livno (10.000,00 KM).

Ministrica Dilberović podsjetila je da je ovo Ministarstvo, u periodu od 2013. do 2017. godine, podržalo institucije nauke i kulture od značaja za BiH sa blizu pet miliona KM te je, kao pokrovitelj ili partner, podržalo i brojne druge programe i projekte ovih institucija.

"Ovo se u prvom redu odnosi na naučno-istraživačke projekte, (su)organizaciju naučnih manifestacija, izdavaštvo, projekte bilateralne naučno-tehnološke saradnje međunarodnog karaktera te nabavku opreme i uređenje prostora za naučno-istraživački rad", navela je ministrica Dilberović.

Kao rezultat dugogodišnje uspješne saradnje i partnerskog odnosa, pripremaju se i novi projekti, između ostalog i organizacija okruglog stola o temi “Muzeji nauke i tehnike u FBiH”.

Također, planirano je i pokretanje inicijative za njihovo osnivanje, a ovaj bi se projekt realizirao u partnerstvu sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine, uz sudjelovanje svih institucija i subjekata koji su vlasnici ili posjednici potencijalnih muzejskih eksponata i arhivske građe od značaja za istraživanje i prezentaciju naučno-tehnološkog razvoja u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Formiranje ovakvih ustanova ili zbirki pri već postojećim muzejima, institucijama i privrednim subjektima značajno bi doprinijelo populariziranju naučno-istraživačkog i istraživačko razvojnog rada te promociji njihovih rezultata, posebno među mlađom populacijom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA