Ministri danas o temi 'Dvije škole pod jednim krovom'

Radiosarajevo.ba
Ministri danas o temi 'Dvije škole pod jednim krovom'

Tekst objavljujemo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Prezentacija zajedničke jezgre nastavnih planova i programa zasnovanih na ishodima učenja za maternji jezik na kraju svih razina obrazovanja te pitanje diskriminacije, asimilacije i segregacije u obrazovanju kroz tzv. 'dvije škole pod jednim krovom' bit će na dnevnom redu današnje konferencije entitetskih i kantonalnih ministara obrazovanja te predstavnika odjela za obrazovanje Brčko distrikta.

Na konferenciji će biti predstavljeni završni dokumenti projekta Izgradnja visokokvalitetnog srednjeg stručnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini (EU VET 4) - IPA 2008 . te Informacija o radu Vijeća za opšte obrazovanje u Bosni i Hercegovini

Resorni ministri će, kako je najavljeno, razmatrati i pitanje eksterne mature.

Konferenciju organizuje Ministarstvo civilnih poslova BiH.Grupa povratnika-roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja i danas je doputovala u Sarajevo kako bi učesnicima konferencije ukazali na višegodišnji problem nepostojanja nacionalne grupe predmeta i odvijanja nastave u osnovnom obrazovanju na službenim jezicima konstitutivnih naroda BiH.

Djeci bošnjačke nacionalnosti se u knjižicu upisuje bosanski jezik koji uče iz udžbenika za srpski jezik.

Roditelji djece u Konjević-Polju kažu da su njihova djeca išla u školu u uvjetima da nisu imala pitku vodu, "gdje infrastruktura sama nije zadovoljavala minimum onoga što bi djeca trebala da imaju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije