Ministarstvo sigurnosti radi analizu protesta

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo sigurnosti radi analizu protesta

Ministarstvo sigurnosti BiH je zadužilo Direkciju za koordinaciju policijskih tijela u BiH da najkasnije do kraja ove sedmice sačini sveobuhvatnu analizu i informaciju o uzrocima koji su doveli do opravdanog okupljanja građana i razloga zašto je situacija u određenom trenutku izmakla kontroli i dovela do višesatnog onemogućavanja slobode kretanja ljudi u zgradi institucija BiH, javlja Fena.

Kako je došlo do blokade?

To je urađeno, kako je saopšteno iz Ministarstva sigurnosti BiH, povodom protesta građana okupljenih oko zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara BiH, kada je došlo i do blokade članova Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH, brojnih uposlenika i 250 stranih gostiju.

Neophodnost informacije o sigurnosnoj situaciji u BiH po svim aspektima sigurnosti, koja se mora dostaviti do petka, 14. juna, dodatno je veća iz razloga jer je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda aktom od 12. juna zatražio da se Vijeću ministara BiH dostavi cjelokupna analiza, a u "cilju stavljanja u funkciju institucija BiH radi ispunjavanja ustavnih i zakonskih obaveza, te stvaranje preduslova za opštu sigurnost svih zaposlenih".

Prema saopštenju Ministarstva sigurnosti, potrebno je analizirati način i evakuaciju koju su izveli pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Jedinica Federalne uprave policije te Jedinica za specijalističku podršku MUP-ova: Kantona Sarajevo, Tuzlanskog Kantona, Zeničko-Dobojskog Kantona, Srednje-Bosanskog i Hercegovačko-Neretvanskog kantona.

Također, neophodno je u okviru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i Vijeća ministara BiH izvršiti analizu i dati hitan prijedlog mjera kako bi se izbjegle dugogodišnje manjkavosti sigurnosnog sistema na nivou Bosne i Hercegovine i unutar Federacije Bosne i Hercegovine.

Inače, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, još je na početku svog mandata, prije šest mjeseci, istakao jasnu opredijeljenost Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine da, zajedno sa agencijama za provedbu zakona u BiH, rade za dobrobit svih građana i omoguće povoljan sigurnosni i demokratski ambijent.

Imajući to vidu, ministar Radončić je u toku protesta ispred zgrade institucija BiH, odlučno odbacio upotrebu sile nad učesnicima protesta, stoji u saopštenju.

Nastojeći da policijske snage u toku protesta izbjegnu direktnu upotrebu sile, Radončić je apelovao na građansku poslušnost kazavši da se svi u BiH trebaju pridržavati i ponašati u skladu sa Ustavom i zakonima BiH, u kojima se apsolutno poštiva pravo građana na mirno, demokratsko okupljanje i slobodno izražavanje mišljenja, ali i da niko ne bi smio blokirati, opstruirati i dovoditi u pitanje nesmetano funkcioniranje zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa BiH i njihovih predstavnika.

Ministarstvo protiv upotrebe sile

Ministar sigurnosti sastat će se s ministrima Federalnog MUP-a i MUP-a Kantona Sarajevo Predragom Kutrešom i Nerminom Pećancem, a narednih dana će se održati sastanci i s preostalim entitetskim i kantonalnim ministrima, te sa direktorima nadležnih policijskih agencija, u cilju što potpunijeg sagledavanja proteklih događaja i preduzimanja mjera na zaštiti funkcioniranja državnih organa.

"Da je stav ministra sigurnosti BiH u vezi s neupotrebljavanjem sile prema demonstrantima bio opravdan, pokazala je situacija na demonstracijama proteklih dana, gdje nije bilo nikakvih izgreda i napetosti, kako među učesnicima tako ni među uposlenim u zajedničkim institucijama BiH", rečeno je u saopštenju.

Bez nacionalnih predznaka

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine konstatovalo je da u demonstracijama građana nije bilo nacionalnih predznaka, a i da je ponovljeno okupljanje građana i hitno uspostavljanje efikasnijeg i kvalitetnijeg sigurnosnog režima garancija da se svi poslanici Parlamentarne skupštine BiH i članovi Vijeća ministara BiH, te uposlenici koji su to već učinili mogu vratiti obavljanju svojih dužnosti i radnih obaveza.

Na kraju saopštenja je rečeno da se stoga svim zvaničnicima može preporučiti da nema potrebe za bilo kakvom politizacijom i opstrukcijom, jer postoji stabilan ambijent za rad i sve garancije sigurnosnih službi da državne institucije, u skladu sa Ustavom BiH rade svoj posao u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije