Ministarstvo prosvjete i kulture RS: Nećemo da finansiramo Zemaljski muzej u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo prosvjete i kulture RS: Nećemo da finansiramo Zemaljski muzej u Sarajevu
Radiosarajevo.ba / Zemaljski muzej BIH
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izdalo je saopćenje u kojem "najoštrije osuđuje odluku Savjeta ministara BiH kojom se nezakonito sufinansira Zemaljski muzej iz Budžeta BiH i favorizuje kao ustanova kulture od posebnog značaja".

"Odlukom da se Zemaljskom muzeju BiH obezbijedi grijanje putem centralne kotlovnice institucija BiH, kao i da troškove grijanja snosi Vijeće ministara BiH, nastavlja se protivustavno favorizovanje institucija kulture koje i teritorijalno i administrativno pripadaju Federaciji BiH, odnosno Kantonu Sarajevo", poručuju iz Ministarstva i dodaju:  

"Ova odluka, donesena na 166. sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 12. februara 2019. godine, a na prijedlog ministra civilnih poslova BiH u tehničkom mandatu Adila Osmanovića, predstavlja još jedan u nizu pokušaja prenosa nadležnosti iz oblasti kulture na nivo BiH."

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije konsultovano u vezi sa navedenom odlukom i od srpskih predstavnika u Savjetu ministara BiH zatražiće detaljnu informaciju.

Iz Ministarstva RS-a podsjećaju da je Ustavom Republike Srpske, Ustavom BiH i Ustavom Federacije BiH, kao i Dejtonskim mirovnim sporazumom definisano da je oblast kulture u nadležnosti entiteta odnosno kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije