'Ministarstvo odbrane SAD-a može pomoći BiH'

Radiosarajevo.ba
'Ministarstvo odbrane SAD-a može pomoći BiH'


V.d. načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general major Anto Jeleč i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba (Vice Chairman) admiral James A. Winnefeld Jr. sastali su se u Pentagonu. Susret se dogodio u okviru službene posjete delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH Sjedinjenim Američkim Državama.

Tom prilikom admiral Winnefeld je zahvalio za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u misiji ISAF u Afganistanu, istakavši važnost podrške mirovnim operacijama u cilju uspostave i očuvanja mira u svijetu.

On je dao i punu podršku saradnji BiH sa Marylandom koja se već deset godina ostvaruje kroz državni partnerski program. Admiral Winnefeld se, između ostalog, interesirao o problemima s kojima se BiH susreće na putu ka članstvu u NATO, te kako Ministarstvo odbrane SAD može pomoći na tom putu.

Tokom razgovora, general Jeleč je naveo ključne problema koje je potrebno riješiti u narednom periodu, da bi BiH u punom kapacitetu pristupila realizaciji Akcijskog plana MAP-a koji je vodi u punopravno članstvo u NATO.

Između ostalog, general Jeleč istakao je rješavanje problema u vezi knjiženja perspektivne nepokretne vojne imovine, te evidentiranja, razvrstavanja i uništavanja viškova naoružanja i MES-a (minsko-eksplozivnih sredstava).

Na kraju razgovora, admiral Winnefeld je naglasio da je BiH veoma važan partner SAD, te da su posjete na ovim nivoima važne, da bi se pomoglo identificiranju problema i pronašla najbolja dugotrajna rješenja s ciljem osiguranja stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću MO BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije