Ministarstvo odbrane BiH reagovalo na izvoz oružja u Hrvatsku

3
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo odbrane BiH reagovalo na izvoz oružja u Hrvatsku
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Ilustracija / Ministarstvo odbrane BiH

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine objavili su odgovor premijeru Unsko-sanskog kantona Mustafi Ružniću (NES), koji je kritikovao izvoz oružja iz kasarne 'Adil Bešić' u Hrvatsku. 

Saopštenje MOBiH prenosimo u cijelosti: 

"Vezano za neistinite i tendenciozne navode premijera Unsko-sanskog kantona o 'izvlačenju velike količine oružja' iz kasarne 'Adil Bešić' u Bihaću, koje su izazvale uznemirenost dijela bh. javnosti, Ministarstvo odbrane BiH obavještava o sljedećem:

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

U skladu sa Sporazumom o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane od 27. marta 2008. godine (Dobojski sporazum), te ugovora sa firmom 'SCOUT' doo Zagreb, koja su prijašnja entitetska ministarstva odbrane potpisala sa SCOUT-om, kao i Presude Suda Bosne i Hercegovine iz 2018. godine, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je obavezno realizovati isporuku ugovorenih navedenoj firmi.

U skladu sa naprijed navedenim, prije nekoliko dana iz kasarne 'Adil Bešić' u Bihaću izvršena je
predaja dva protivzračna topa Praga 30mm firmi SCOUT. Riječ je o sredstvima koja su kategorisana kao viškovi, i kao takva su neupotrebljiva i neperspektivna za MO BiH.

Ministarstvo odbrane BiH: Vlada Njemačke donirala skoro šest miliona KM Oružanim snagama BiH

Ministarstvo odbrane BiH: Vlada Njemačke donirala skoro šest miliona KM Oružanim snagama BiH

Također, ova vrsta vojnih sredstava predstavlja veliku opasnost za lokalnu zajednicu i šire, te MO BiH poduzima sve dostupne mjere na njihovom rješavanju, kako bi povećali stepen sigurnosti za građane BiH, te dostigli propisane NATO standarde.

Dakle, riječ je o realizaciji četiri ugovora koja su entitetska ministarstva odbrane sklopila sa SCOUT-om, a Ministarstvo odbrane BiH, po ukidanju istih, kao pravni nasljednik kontinuirano vrši njihovu realizaciju.

Obzirom da se ugovorene stavke iz ugovora nalaze u nekoliko skladišta na više vojnih lokacija, to znači da se ne vrši isporuka samo sa jedne vojne lokacije i jednog entiteta, nego sa više vojnih lokacija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije