Ministarstvo odbrane BiH komentiralo krađu oružja iz kasarne kod Sarajeva

3
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo odbrane BiH komentiralo krađu oružja iz kasarne kod Sarajeva
Foto: OSBiH / Kasarna Pazarić

U Centru za osnovnu obuku Pazarić Oružanih snaga BiH, 11. februara 2021. godine prilikom obavljanja redovnih aktivnosti, utvrđeno je da je na ulazu u skladištu naoružanja i vojne opreme oštećena sigurnosna plomba.

U skladu s propisanim procedurama i nadležnostima, na lice mjesta izašla je Vojna policija OS BiH, koja je o naprijed navedenom obavijestila nadležni organ unutrašnjih poslova, Tužilaštvo BiH, a po čijem nalogu je angažirana i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

"Također, u skladu sa procedurama izvršeno je vanredno inventurisanje, uz prisustvo naprijed navedenih organa, kojom prilikom je utvrđen nedostatak određene količine kratkog naoružanja. Po okončanju istrage kojom rukovodi postupajući tužilac, Ministarstvo odbrane BiH će o rezultatima blagovremeno informirati javnost", navodi se u saopćenju koje je danas pristiglo iz ove institucije.

Podsjetimo, iz kasarne u Pazariću, kod Sarajeva, ukradeno je više desetina pištolja. Kako nezvanično saznaje portal Radiosarajevo.ba, riječ je o 25 pištolja, među kojima ima i nekoliko signalnih.

Od 2007. do 2017. zabilježeno je deset slučajeva krađe naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava iz kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Te, 2017. godine rasvijetljena su bila samo dva krivična djela, a samo te godine imali smo dva slučaja krađe oružja OS-a BiH, i to iz kasarni Mato Lučić Maturica u Kiseljaku i Bilećki borci u Bileći.

U tom periodu, zbog ovog krivičnog djela bila je osuđena samo jedna osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije