Ministar Zukić: Novi zakon o obrtu skraćuje procedure registracije, ali i kažnjava službenike

Radiosarajevo.ba
Ministar Zukić: Novi zakon o obrtu skraćuje procedure registracije, ali i kažnjava službenike

Novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH, koji će stupiti na snagu ukoliko ga sutra usvoje delegati Doma naroda Parlamenta FBiH, po prvi put obrtnicima omogućava vanjskotrgovinsko poslovanje, a znatno skraćuje i pojednostavljuje proceduru registracije obrta.

Istakao je ovo federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, povodom sjednice Doma naroda.

Podsjetimo, u Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta FBiH ranije su, prilikom usvajanja nacrta ovog zakona, procijenili da će novi zakon godišnje donijeti oko 500.000 KM ušteda na administrativnim troškovima onima koji budu htjeli da se bave obrtom i srodnim djelatnostima.

Kako je ministar danas saopćio, novi zakon također uvodi sankcije i uposlenicima državne uprave ako na vrijeme ne urade svoj dio posla.

„Uz to, stvoreni su uvjeti za uspostavljanje funkcije Obrtnog registra i na taj način će prvi put biti omogućena evidencija obrtnika u Federaciji BiH, što će biti polazni osnov za planove i programe usmjerene na poboljšanje poslovnog okruženja odnosno unaprjeđenje obrtništva u cjelini“, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Nadalje, obrtnička članarina je i dalje obavezna, ali će iznositi dvije KM fiksno umjesto dosadašnjih jedan odsto od utvrđene bruto osnovice za obračun doprinosa.

S druge strane, ukinuta je mogućnost obavljanja obrta bez rješenja, ali i kupoprodaje obrta bez prethodnog prestanka rada.

„Obrt kao cjelina ne može biti prenesen na drugu osobu njegovom kupovinom, jer je ID obrta koji sadrži 13 cifara za svaku osobu različit, zbog čega ga je, prije prodaje, neophodno odjaviti“, pojasnio je Zukić.

Ukazao je da je ukinuta podjela obrta na vezane i posebne, čime je, također prvi put, omogućeno obavljanje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme koja je velikim dijelom sprječavala obrtnike, posebno mlade ljude, da registruju željeni obrt bez nepotrebnih administrativnih prepreka.

„Prijedlog zakona omogućava i fizičkim osobama i penzionerima obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja“, istakao je Zukić.

Obrtnici se oslobađaju obaveze da u izvršnom postupku odgovaraju svojom osnovnom imovinom za rad ili imovinom u kojoj žive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije