Ministar Vujanović: Do kraja sedmice gorivo u FBiH će pojeftiniti

Radiosarajevo.ba
Ministar Vujanović: Do kraja sedmice gorivo u FBiH će pojeftiniti
Foto: Radiosarajevo.ba / Arhiv / Skuplje gorivo u BiH
Ministar za trgovinu Federacije Bosne i Hercegovine najavio je, nakon sastanka s predstavnicima naftnih distributera u Mostaru, da do kraja sedmice Vlada FBiH očekuje smanjenje cijena goriva.

Kako je istaknuo ministar Vujanović poslije sastanka, očekivano je da će minimalno smanjenje biti do pet feninga i da će se već osjetiti sutra, no da su i distributeri naftnih derivata obećali da će pronaći način kako da te cijene smanje i do 15 feninga po litru.

"Ni u kojem slučaju ne dolazi u obzir daljnje povećanje cijena nafte. Prometnici naftnih derivata su iskazali dobru volju da racionalizacijom troškova poslovanja smanje cijene", rekao je.

Vujanović je naglasio da su distributeri svjesni da su građani nezadovoljni zbog visočijih cijena naftnih derivata. Istaknuo je da postoji zakonska mogućnost da Federalna vlast intervenira u cijene, ali je to malo vjerovatno.

"To je instrument koji ćemo nerado koristiti, samo ako je to krajnja opcija", objasnio je.

Ukazao je na to da nisu svi distributeri nafte u jednakom položaju, pa tako i variraju njihove mogućnosti da se smanje cijene nafte Podsjetio je da se nafta iz robnih rezervi koristi samo u kriznim vremenima i da je ona trenutno dostupna samo u malim količinama.

Podsjećamo, treće povećanje cijena goriva od početka ove godine širom BiH izazvalo je revolt građana, te su mnogi od njih prethodnih dana reagirali zaustavljanjem prometa na saobraćajnicama u mnogim gradovima. Takav vid protesta, izgleda, urodio je plodom, te će cijene biti snižene na otprilike vrijednosti prije posljednjeg poskupljenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije