Ministar Vranić o prijavi za vakcinaciju: Šta je sa neosiguranim?

3
Radiosarajevo.ba
Ministar Vranić o prijavi za vakcinaciju: Šta je sa neosiguranim?
Foto: N1 / Haris Vranić

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Haris Vranić, govorio je o aplikaciji za prijavu za vakcinisanje koja je u funkciji od večeri, 30. marta 2021. godine i načina na koji se građani prijavljuju.

Aplikacija je kočila u početku, ali otklonjena je većina poteškoća za funkcionisanje. On je rekao da se do jutarnjih sati prijavilo 15.000 građana Sarajeva za vakcinaciju, piše N1.

“Dobio sam sugestije da se može poboljšati rad aplikacije, danas sam pozvao jednog od direktora firme koja je pravila softver, ista firma je pravila i za Srbiju, a softver su samo prenijeli kod nas”, kazao je i objasnio brojna pitanja oko prijave koja su do sada postavljena.

On je poručio da želi da se zdravstveni sistem vrati u pravne okvire.

Isitče da veliki broj građana nije podigao elektronske knjižice, blizu 30 hiljada je nepodignutih knjižica.

"Mislili smo da izbacimo registriranje putem knjižice, nego samo preko JMBG, ali onda bi se mogli prijaviti svi iz BiH preko ove aplikacije. Ne možemo ulaziti u identifikacijske podatke gdje ko živi. Ovo je vakcinacija građana BiH”, rekao je u razgovoru za N1.

Oni koji nisu osigurani prijavit će se za vakcinaciju putem posebne linije, a ministar je i objasnio kako će se naši stariji sugrađani prijavljivati.

Oni koji nisu familijarni sa elektronikom, niti koriste pametni telefon, aplikaciju, svi preko 75 godina su poslani spiskovi porodičnim ljekarima, koji će ih komunicirati. Ima i mlađih koji ne znaju rukovati aplikacijama, ali će se prijaviti porodičnom ljekaru i to objasniti”, istaknuo je i dodao:

“Nadam se da će doći taj dan da ćemo moći izvršiti masovno vakcinisanje, a ne ovako – na kapaljku”

Svi se mogu prijaviti klikom na OVAJ link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije