Ministar vanjskih poslova BiH imao saobraćajnu nesreću na ulazu u Banja Luku

Radiosarajevo.ba
Ministar vanjskih poslova BiH imao saobraćajnu nesreću na ulazu u Banja Luku
Foto: AA / Igor Crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak prije nekoliko dana imao je saobraćajnu nesreću na ulazu u Banja LUku, ali tom prilikom nije bilo povrijeđenih, saznaje Srpskainfo.

Prema njihovim informacijama, ministar Crnadak i njegova pratnja se nisu odmah zaustavili i pozvali policiju.

"Nesreća se dogodila kada je ministar inostranih poslova išao prema Banja Luci službenim automobilom, kojim je upravljao njegov vozač", pojasnio je njihov sagovornik.

Dodaje da je vozač bio dužan prijaviti policiji da se desila nesreća kako bi mogli naplatiti nastalu štetu.

Igor Crnadak je za Srpskainfo potvrdio da se desila ova nesreća, te da, srećom, niko nije povrijeđen.

"Imali smo jednu manju nezgodu. Udarili smo u lisicu koja nam je istrčala na put. Nije bilo nikakvih posebnih posljedica. Svi smo živi i zdravi, osim lisice", rekao je Crnadak.

On je dodao da su na vozilu nastala oštećenja, ali da su uspjeli da dođu do Banja Luke. "Kada smo stigli na ulaz u Banja Luku, tu smo se morali zaustaviti zbog kvara na vozilu. Iscurilo je ulje, pa smo morali stati", pojasnio je Crnadak.

Prema njegovim riječima, oni su zatim pozvali policiju.

Prema saznanjima Srpskainfo, o ovoj nesreći je, osim policije, obavještena i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, jer je Crnadak štićena osoba.

"Prema zakonu, oni su nakon nesreće dužni obavijestiti Direkciju i policiju, a da je bilo riječ o sudaru s drugim vozilom ili strahu da je riječ o pokušaju atentata, onda bi morali obavijestiti i pripadnike SIPA", pojasnio je sagovornik.

U Policijskoj upravi Banja Luka rekli su da im je prijavljena ova nesreća.

"Pošto je učesnik nesreće napustio mjeste saobraćajne nezgode, nije bilo moguće obaviti uviđaj. Ako učesnik zatraži, po zakonu mu možemo izdati samo službenu zabilješku", istakli su u policiji.

Međutim, postavlja se pitanje da li su Crnadak i njegova pratnja prekršili zakon kada su napustili mjesto nesreće. Prema Zakonu o saobraćaju, učesnik saobraćajne nezgode u kojoj je nastala materijalna šteta dužan je ostati na mjestu gdje se to desilo.

"Učesnik se može privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći povrijeđenim u nezgodi ili ako mu je i samom potrebna ljekarska pomoć. Zatim mora obavijestiti najbližu policijsku stanicu o saobraćajnoj nezgodi, vratiti se na mjesto nesreće i sačekati dolazak slubženog lica koje obavlja uviđaj", piše u zakonu.

U slučaju napuštanja mjesta nesreće ne može se obaviti uviđaj, pa tako nije moguće ni naplatiti štetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije