Ministar sigurnosti mora biti Bošnjak iz RS

Radiosarajevo.ba
Ministar sigurnosti mora biti Bošnjak iz RS


Formiranje nove državne vlasti, bez Stranke demokratske akcije, neće ići baš brzo i lako. Ne samo zbog opstrukcija same SDA, te uslovljavanja rekonstrukcijom Federalne vlade od strane HDZ-a, nego i zbog novog uslova SNSD-a.

Prije dvije sedmice lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je da jedan od novih ministara u Vijeću ministara mora biti Bošnjak iz Republike Srpske. Međutim, gostujući u emisiji Pečatna RTRS-u, Dodik je precizirao svoj uslov.

"Ministar sigurnosti mora da bude neko iz Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda. To nije sporno i ta ustavna odredba mora biti poštovana. To znaju i oni sami. Prema tome, nemamo mi šta o tome polemisati i tražiti da se to desi. Oni naprosto moraju to uraditi", kazao je Dodik.

Međutim, SDP i novi član koalicije SBB, jasno su kazali da će novi ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, lider SBB-a, koji definitivno ne ispunjava ovaj uslov.

Predsjednik Republike Srpske istakao je još jednom da se politička kriza u BiH sa federalnog nivoa prenijela na državni. Kao glavnog krivca označio je SDP.

„Radi se o tome da politika Zlatka Lagumdžije i SDP-a s početka, odnosno nakon izbora, doživljava svoj krah. Naprosto, morala je da prihvati standarde koji su važili i mogli biti uvaženi u startu, da ne pravimo eksperimente ove vrste", kazao je lider SNSD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije