Ministar pravde RS: U Zenici napadnuti zatvorenici srpske nacionalnosti

Fena
Ministar pravde RS: U Zenici napadnuti zatvorenici srpske nacionalnosti
/ Foto: Vlada RS
Anton Kasipović, ministar pravde RS, potvrdio je da je, nakon što su napadnuti srpski zatvorenici u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica, od jutros u kontaktu s federalnim kolegom Matom Jozićem

Rekao je da ima uvjeravanja da su preduzete sve mjere kako bi se istražile okolnosti tog događaja.

"U potpunosti ću na tome insistirati i imam veliko razumijevanje ministra pravde FBiH", kazao je Kasipović na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci, istaknuvši da ima i uvjeravanja da je i nadležno tužilaštvo preduzelo sve potrebne mjere da se provede kompletna istraga i utvrde činjenice u ovom slučaju.

Nada se i da niko od napadnutih nije životno ugrožen, te potvrđuje da su počinioci izolovani i ne postoji mogućnost daljeg kontakta s napadnutim.
On je istakao da se svakoj osobi na izdržavanju kazne mora osigurati da ima "normalne uslove za život".

"Niko nikoga ne brani i ne amnestira, niko ne tumači visinu kazne, ali ljudi koji izdržavaju kaznu moraju imati lične mjere sigurnosti", naveo je Kasipović i izrazio uvjerenje da će federalne kolege to i osigurati svim osobama na izdržavaju kazne u zatvorima u tom bh. entitetu.

Smatra i da nije dobro što se ovo desilo, a posebno u ovo vrijeme. Tražio je, kaže, i da kontaktira s nekim od napadnutih osoba. Ukoliko to ne uspije, u toku sutrašnjeg dana najavio je i da će tražiti saglasnost za mogući odlazak u KPZ Zenica i razgovor s napadnutim osuđenicima.

"Po informacijama koje imam, preduzete su sve mjere i nikome u KPZ-u Zenica ne prijeti nikakva opasnost" dodao je entitetski ministar pravde.
Kazao je i da ovaj događaj ne bi trebao biti korišten za eskalaciju i netrpeljivost.

"Ovo ne treba biti povod za negativne reakcije", apelirao je Kasipović.
U Kazneno-popravnom zavodu jučer je u večernjim satima došlo do tuče u kojoj je učestvovalo pet zatvorenika.

Za federalne medije je iz MUP-a ZDK rečeno da su dvojica zatvorenika napala grupu od tri zatvorenika oko 17.30 sati. Jedan zatvorenik je zadobio lakše tjelesne povrede, a drugi teže tjelesne povrede u vidu dislokacije nosne kosti.

Mediji u RS-u su javili da su tri Srbina pretučena na Vaskrs u KPZ-u Zenica te da su Predraga i Nenada Bajića i Sinišu Babića, nezvanično, u zatvorskoj ćeliji pretukli pripadnici selefijskog pokreta.

Snježana Bajić, supruga pretučenog Predraga, za RTRS je izjavila da je danas kratko razgovarala sa suprugom koji joj je potvrdio da je zadobio teže povrede glave i da se ne osjeća dobro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije