Ministar pravde dva sata saslušavan u SIPA-i

Radiosarajevo.ba
Ministar pravde dva sata saslušavan u SIPA-i

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u okviru rada na predmetu Lutka saslušali federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, piše Oslobodjenje.ba.

On je u svojstvu osumnjičenog dao iskaz o aktivnostima koje se dovode u vezu sa ometanjem rada pravosuđa i zloupotrebom službenog položaja.

Postupio po zakonu?

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, istraga koju provodi Tužilaštvo BiH i SIPA ometena je ''nedozvoljenim izmještanjem zaštićenog svjedoka iz jednog u drugi kazneno-popravni zavod u kojem se zaštićeni svjedok nikako nije smio nalaziti zbog opasnosti po sigurnost i život ovog zaštićenog svjedoka''.

Po dolasku u SIPA, ministar Mikulić se obratio novinarima kazavši da je postupio u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.

"Nakon izvršenja jedne trećine kazne, na molbu osuđene osobe ili na prijedlog rukovodioca ustanove, može se odobriti premještanje osuđene osobe iz jedne ustanove u drugu. O premještanju odlučuje federalno Ministarstvo pravde. Ne odlučuje ni Dubravko Čampara, ni bilo koja druga paraobavještajna organizacija. O tome isključivo odlučuje Ministarstvo pravde. Sve je urađeno u skladu sa zakonom, a ovim silnim hapšenjima samo se narušava kredibilitet Ministarstva", rekao je Mikulić.

Nakon što je u zgradi SIPA proveo dva sata Mikulić nije želio davati izjave po izlasku te se uputio u nepoznatom pravcu.

Iz Tužilaštva BiH i SIPA su saopštili da su utvrdili ko je i zbog kojih razloga naredio izmještanje zaštićenog svjedoka. Napominju da svi subjekti uključeni u ovaj proces dobro znaju da se navedeni zaštićeni svjedok, koji je već dobijao prijetnje za sigurnost i život, ni pod kojim uvjetima ne smije dovoditi u tu zatvorsku ustanovu.

Kristina Jozić, portparolka SIPA, potvrdila je novinarima da su, postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, u svojstvu osumnjičenog saslušali federalnog ministra pravde Zorana Mikulića.

"Osumnjičeni je pozvat u službene prostorije SIPA u Istočnom Sarajevu radi ispitivanja na okolnosti nedozvoljenog izmještanja zaštićenog svjedoka u složenom predmetu organiziranog kriminala iz jednog kazneno-popravnog zavoda u drugi, čime bi sigurnost i život ovog zaštićenog svjedoka bili dovedeni u pitanje", rekla je Jozić te dodala da nikakve detaljnije informacije ne može davati.

Dopuna izvještaja

Iz SIPA je također saopćeno da su policijski službenici u svojstvu osumnjičenog saslušali još jednu osobu incijala K. K, dok su još dvije osobe saslušane u svojstvu svjedoka. Riječ je o službenicima iz KPZ-a Sarajevo. Iz Državne agencije za istrage i zaštitu nisu mogli precizirati za šta se sumnjiči druga osoba, inicijala K. K, te su dodali da će u narednom periodu biti saslušano još osoba koje se dovode u vezi sa ovom istragom.

"Samo možemo reći da će i protiv osobe K. K. biti podnesena dopuna izvještaja o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH", napominje Jozić.

Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva BiH, u petak je lišen slobode Hidajet Trako, pomoćnik ministra pravde FBiH, koji je sumnjiči za kazneno djelo ometanja rada pravosuđa, u svezi sa zloupotrebom položaja. Osumnjičeni Trako se tereti za zloupotrebu položaja jer je izvršio nedozvoljeni premještaj zaštićenog svjedoka iz jednog kazneno-popravnog zavoda u drugi.

Nakon ispitivanja osumnjičenog Hidajeta Trake, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH prema Sudu BiH uputit će prijedlog za određivanje mjera zabrane, a one se odnose na zabranu obavljanja službene funkcije i zabranu sastajanja sa ostalim osumnjičenim u ovom predmetu.

Neslužbeno se može doznati da uskoro slijede optužnice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije