Ministar policiji: Ne dam ostavku, kriva je SDA

Radiosarajevo.ba
Ministar policiji: Ne dam ostavku, kriva je SDA

Foto: Filip Đurić, Radiosarajevo.ba

Policajci ministru: Jesi Muhamed, ali nisi pegamber

U 11 sati danas, 27. aprila, između 200 i 300 sarajevskih policajaca i policajki okupilo se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo kako bi zatražilo ostavku resornog ministra Muhameda Budimlića. Parolama poput 'jesi Muhamed, nisi pe(j)gamber' i transparentima na kojima se nalaze uvećani faksimili odbijenica za ranjene policajce, jasno su iskazali svoj stav.

Da podsjetimo, sarajevski policajci i policajke već izvjesno vrijeme ističu kako su nezadovoljni odnosom ministra spram njihovog Sindikata, koji je i organizirao današnji, mirni protest. Nezadovoljni opremom koja im je ponuđena – tipa cipele ljeto-zima (na što smo mogli čuti komentar: izgledam li ja kao neko vozilo, pa da mi trebaju auto-gume?, op.a), kineske kravate i jakna 100% poliester

Dok su policajci održavali mirne proteste, oko zgrade Vlade KS kružio je i kamionet sa porukom za građan(k)e u kojoj se decidno navode razlozi policijskih protesta.

Plata 777 KM

Okupljenim policajcima, koji su se postrojili ispred Kantona, obratilo se nekoliko predstavnika Sindikata policije, ali i drugih sindikata koji su im dali podršku. Govorili suNedžib Đozo, Miralem Muslić, Franjo Rener... Đozo je ponovio ono što je jutros izjavio za portal Radiosarajevo.ba, te dodao:

„Dok otimamo narkomanske igle, idemo goloruki na pištolje, noževe i sjekire, borimo se protiv svih negativnosti postratnog društva, oni umanjuju naša sveukupna primanja, iako i sa ovim jedva preživljavamo. Izbjegavaju zakonom obavezan socijalni dijalog, a tek kad odlučimo izaći na ulicu, počnu nas vući za rukav i krenu pričati s nama.

Plata policijskog službenika iznosi 777 KM, plus 30 posto naknade

Dok naše kolege umiru od bolesti, nisu u stanju da im obezbijede novčanu pomoć. Iako smo jedna od najboljih policijskih agencija u državi, nazivaju nas nesposobnim, korumpiranim.“

Iz tog razloga, naglasio je on, neće ministra koji ponižava policiju.

Muslić je, pak, pozvao sve kolege i kolegice da provjere svoje platne liste, na kojima, ustvrdio je, ništa nije obračunato u skladu sa zakonom. Ministra Budimlića je Muslić optužio da je planirao ukinuti nekoliko službi, uključujući i Sektor krim-policije. Upozorio je Muslić i na (nelegalnu) izmjenu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji kojom je Budimlić, radne odnose, htio staviti pod svoju kontrolu.

Početkom obraćanja, policajcima se pridružio i ministar Budimlić. Ležeran, u bež-odijelu, poručio je da neće dati ostavku i da se ne osjeća odgovornim. No, niko, sem novinara, nije ga mogao čuti, jer su se policajci počeli razilaziti u trenutku kada je ministar bio spreman za izjavu.

Budimlić je kazao kako njegov dolazak označava podršku policajcima i policajkama da se na legitimne načine bore za rješenje svih svojih spornih pitanja. „A ta pitanja datiraju mnogo ranije od mog imenovanja.“

On smatra da je čitav niz primjedbi koje su iznese na njegov i račun Vlade KS, neutemeljen. Također, ocijenio je kako je 1,500 članova Sindikata izmanipulirano, a da je za sve kriva – SDA i uticaj njihova četiri čovjeka u policiji Kantona Sarajevo, glavnih inspektora, spram obespravljenih službenika. Podsjećamo, Budimlić pripada SDP-u.

Također, Budimlić je ponovio da je „spreman za pregovore“ i naglasio da je u posljednjih 15 dana poslao dva poziva sindikalcima, na koje oni nisu odgovorili.

Priznao je da policajci i policajke, koji su bolesni, ne primaju novčanu pomoć, ali ne njegovom krivicom. Ministar je naglasio kako je to bilo regulisano podzakonskim aktom koji je stavljen van snage u julu 2010. Iako je istaknuo kako je on odgovoran za donošenje zakona, kazao je da nije odgovoran za donošenje podzakonskih akata već za njihovo potpisivanje. Sindikat je ovdje krivac, ocijenio je on.

Uticaj policajca na OHR

OHR je pisao oštra pisma ministru zbog situacije. Potpisao ih je Roderick Moore, zamjenik visokog predstavnika u BiH. Budimlić odgovara: „Držim da visok uticaj na rad OHR-a ima jedna osoba koja se kontinuirano pojavljuje ispred OHR-a. To je lokalni službenik (...) i u OHR-u nemaju adekvatne informacije.“


Ministar Budimlić s novinarima

A na ministrovo odbijanje da ponudi ostavku, Đozo je kratko rekao kako sada slijede tužbe – na sudu će se tražiti zagarantovana prava, a razmišlja se i o štrajku upozorenja, koji, ipak, nije favorit među protestnim opcijama, zbog građana.

„Ne želimo da nam građani dođu na šalter, i traže pomoć, a mi smo u štrajku. To je vrlo nezahvalno“.

Ono što se zna jeste da novih protesta neće biti, a da ministar ostaje na istoj funkciji. Barem zasad.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije