Ministar odbrane BiH i američki ambasador razgovarali o Programu reformi

Radiosarajevo.ba
Ministar odbrane BiH i američki ambasador razgovarali o Programu reformi
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Susret Sifeta Podžića i Erica G. Nelsona

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić susreo se danas sa američkim ambasadorom Ericom G. Nelsonom, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

Kako je navedeno, na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, pri čemu je Podžić istakao podršku koju Sjedinjene Američke Države pružaju Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama kroz različite programe i vidove saradnje.

Ministar Podžić je posebno naglasio pomoć Sjedinjenih Američkih Država kroz program Vojska-Vojsci, državnom saradnjom Bosne i Hercegovine sa Merilendom i saradnjom sa Nacionalnom gardom Merilend, podršku kroz IMET program i školovanje oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država za modernizaciju Oružanih snaga uz korištenje finansijskih sredstava iz FMF programa.

Susret Sifeta Podžića i Erica G. Nelsona - undefined

Foto: Ministarstvo odbrane BiH: Susret Sifeta Podžića i Erica G. Nelsona

Istakao je značaj potpisivanja ugovora o nabavci četiri helikoptera ukupne vrijednosti preko 38 miliona i 500.000 američkih dolara, a najveći dio sredstava je osigurala Vlada Sjedinjenih Američkih Država iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).

Podžić je ukazao i na izuzetno dobru saradnju sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država i Odjelom za odbrambenu saradnju Ambasade.

Razgovaralo se i o NATO putu Bosne i Hercegovine, pri čemu je ministar Podžić naglasio opredjeljenje da će Ministarstvo odbrane uspostaviti mehanizme za implementaciju dokumenta Program reformi i da će "dati doprinos da se što je moguće prije i bolje realizuje."

Između ostalog, prezentovani su rezultati učešća pripadnika Oružanih snaga u operacijama podrške miru u svijetu, a istaknuta je važnost usvajanja budžeta koji će omogućiti modernizaciju, te unapređenje kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga.

U tom smislu je pomenut i značaj implementacije dokumenta Pregled odbrane i Plana modernizacije Oružanih snaga.

Ambasador Nelson izrazio je snažnu podršku Vlade i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, te daljnim aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u NATO i njenom partnerstvu s Alijansom.

"Postoje mnoga pitanja u kojima vas možemo podržati u provođenju reforme odbrane i mi ćemo nastaviti raditi na tome", istakao je ambasador Nelson na kraju sastanka, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije