Ministar Nermin Džindić o 'Aluminiju' i sastanku s investitorima iz Dubaija

N. Katica
Ministar Nermin Džindić o 'Aluminiju' i sastanku s investitorima iz Dubaija
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nermin Džindić

Nakon današnje sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine posvećenoj stanju u mostarskom preduzeću Aluminij i sastanka Ministarstva industrije, energetike i rudarstva sa predstavnicima kompanije iz Dubaija koja je navodno zainteresovana za ulaganje u ovoj kompaniji, javnosti se obratio resorni ministar Nermin Džindić.

Završen sastanak predstavnika Vlade FBiH i kompanije iz Dubaija

"Upoznali smo kompletnu Vladu o cijeloj situaciji, koliko smo novca izdvojili do sada. Dvije su opcije navedene ili stečaj ili pronalaženje novog strateškog partnera. Prošle sedmice smo imali Glencor tu i taj dan nisu bili optimistični ishodi. Već danas dobijamo dopis Glencora u kojem se kaže da je promijenjeno stajalište i najvjerovatnije će biti sutra sastanak", potvrdio je Džindić.

Osvrnuo se i na sastanak sa predstavnicima kompanije iz Dubaija.

"Danas smo na sastanku sa investitorima razgovarali o tome gdje oni vide Aluminij u budućnosti. Što se tiče razgovora sa njima, predložen je koncept od njihovih predstavnika da se uradi finansijska i tehnička analiza, a nakon toga će oni procijeniti vrijednost kompanije, a iza toga će se ući u moguće modele razvgovora o preuzimanju kompanije", objasnio je.

Naglašeno je da sa su radnici i iskustvo radnika najveća vrijednost. Također je  istaknuto da su investitori iz Dubaija spomenuli da se oni ne bave samo klasičnim topljenjem aluminija, vec reciklažom i pravljenjem finalih proizvoda i spomenuli su velika imena poput Jaguara.

"Kazali da ako dođe do preuzimanja planiraju povećati proizvodnju za sto posto, dobili smo čvrste garancije od njih da program neće biti finansijski uslovljen, odnosno da imaju dovoljno novca da ne dođe do zastoja. Dakle, zanimljivo je da će nakon što urade ovu analizu napraviti i 10-godišnji plan koji znači da će Aluminij biti vraćen na svoje mjesto", obećao je ministar Džindić.

Ovijenio je da su oba sastanka bila odlična, a zahtjev za sutrašnji sastanak sa Glencorom za njega je pokazatelj da su uradili odličan posao, a ovaj sastanak, kako je rekao, je konkretan i obećava.

Poznato šta su predstavnici Aluminija dogovorili u Vladi FBiH

Zatim je dodao sljedeće:

"Na današnjem sastanku nije tražen ni jedan fening podrške od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Očekujem da cemo napraviti neki model
funkcionisanja Aluminija do nove godine, a od nove godine mora biti strateški partner ili kraj."

Na današnjoj sjednici je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila da neće isključiti električnu energiju za ovo preduzeće do kraja ove godine, ali poručila da se moraju napraviti korjenite promjene u njemu.

Povodom sjednice koja je bila posvećena Aluminiju, nekoliko radnika iz Mostara je došlo u Sarajevo ispred zgrade Federalne Vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije