Ministar Mašić o problemima bošnjačke djece u RS-u

Radiosarajevo.ba
Ministar Mašić o problemima bošnjačke djece u RS-u

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić izjavio je danas da je prije deset dana predložio ministru prosvjete i kulture RS-a Goranu Mutabdžiji da se problemi u OŠ Petar Kočić delegiraju na konferenciji ministara obrazovanja na nivo BiH koja će biti održana 24. septembra, javlja Fena.

Mašić je danas nakon sastanka sa roditeljima bošnjačke djece iz Konjević-Polja najavio da će zajedno s ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Adilom Osmanovićem ponuditi besplatne udžbenike za svu djecu u RS-u koja žele nacionalnu grupu predmeta.  

„Ovo je problem koji može, mora i treba riješiti Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a u direktnoj saradnji s lokalnom zajednicom“, naglasio je Mašić.

Dodao je da se ovi problemi mogu riješiti uz malo dobre volje.

„Postoje tri zahtjeva koje je trebalo već davno riješiti. Prvi zahtjev se tiče vodosnadbijevanja i sanitarija koje su u katastrofalnom stanju. Taj problem treba da riješi lokalna zajednica, odnosno Općina Bratunac“, objasnio je.

Drugi zahtjev je, kazao je Mašić, trebao biti implementiran prije 11 godina, a tiče se uvođenja nacionalne grupe predmeta.

„Nije u redu da bosanski jezik predaje osoba koja priča ekavicom te da se predaje pomoću udžbenika koji se naziva Učimo srpski jezik na ćirilici“, kazao je Mašić.

Treći problem je, dodao je, pozivanje na zakon i zakonske propise koji su važeći u RS-u, a to je da broj članova Odbor škole morao da odgovara nacionalnoj strukturi učenika.  

„Ovo je nepoštivanje Zakona i neimplementiranje obaveze koji je RS sama sebi propisala 2002. godine“, dodao je.

Naveo je još da nije u redu da u školama koju većinski pohađaju bošnjačka djeca, da od 36 zaposlenih bude samo četiri Bošnjaka, dok su se u međuvremenu vršila nova upošljavanja i nije se balansirala nacionalna struktura uposlenih.

„Besprizorno je nenasilne roditelje i djecu strašiti policijom pod bilo kojim okolnostima i uslovima. Oni samo traže ono što im pripada Zakonom“, objasnio je.

Posjetio je da je privremeni sporazum potpisan pod patronatom Misije OSCE-a te naglasio da oni ne smiju okretati leđa ovom problemu.

Predsjednik Vijeća roditelja iz Konjević-Polja Muhamed Ahmetović kazao je da djeca neće pohađati školu dok se ovaj problem ne riješi te najavio da će sljedeće sedmice doći u Sarajevo zajedno s djecom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije