Ministar Lakić nakon posjete SAD-u: 'Agresivno ulazimo u proces energetske tranzicije'

1
Radiosarajevo.ba
Ministar Lakić nakon posjete SAD-u: 'Agresivno ulazimo u proces energetske tranzicije'
Foto: Vlada FBiH / Posjeta Vedrana Lakića SAD-u

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić boravio je u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, te je po povratku naglasio jedan ključni prioritet za našu zemlju. 

Saopštenje federalnog ministarstva prenosimo u cijelosti: 

"Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić boravio je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se u State Departmentu sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za energetske resurse Geoffrey R. Pyattom koji se na toj dužnosti, nakon uspješne diplomatske karijere, nalazi od septembra 2022. godine.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije su saopćili da Biro za energetske resurse predvodi napore State Departmenta da razvije i sprovede međunarodnu energetsku politiku diplomatskim i programskim angažmanom koji promoviše budućnost sa niskim emisijama, energetsku sigurnost za SAD i saveznike i partnere kao i ekonomski prosperitet kroz održiv, pristupačan i pouzdan pristup energiji.

Iz Ministarstva navode da je ministar Lakić upoznao sekretara Pyatta o tome da je energetska tranzicija u Federaciji BiH i samoj Bosni i Hercegovini najviši prioritet Vlade FBiH i Parlamenta FBiH koji zajedno u tome učestvuju kroz zakonsko regulisanje ove oblasti, usvajajući tri reformska zakona koji se tiču obnovljivih izvora energije i otvaranja tržišta privatnom sektoru.

Posjeta Vedrana Lakića SAD-u
Foto: Vlada FBiH: Posjeta Vedrana Lakića SAD-u

Obnovljivi izvori energije, vjetroparkovi, solarne elektrane i sufinansiranje kupovine električnih vozila iz budžeta su također bile teme sastanka, a razgovarano je i o projektu Južne interkonekcije, koji je ključan za diverzifikaciju rizika i stabilno snadbijevanje BiH plinom, za koji je i sam Pyatt iskazao interes.

Boraveći u Washingtonu ministar Lakić je učestvovao i na konferenciji "Zapadni Balkan: Transatlantska i regionalna saradnja - izgradnja jačih saveza" na poziv Transatlantske mreže liderstva i Atlantskog savjeta. 

Kroz panel „Energetska diverzifikacija: Put ka evropskoj energetskoj nezavisnosti“ istakao je da je u svim strateškim dokumentima i ekonomskim programima vlada na svim nivoima u Bosni i Hercegovini energetska tranzicija jedan od ključnih prioriteta.

"Svjesni smo negativnih posljedica po okoliš i zato sada agresivno ulazimo u procese
energetske tranzicije i prelaska u najvećoj mjeri na obnovljive izvore energije. Koliko god nam je tranzicija potrebna činjenica ostaje da su i dalje naš stub snadbjevanja električnom energijom termoelektrane. Trenutno se svi suočavamo sa visokom stopom inflacije i smanjenjem kupovne moći zbog čega smo se odlučili da velikim dijelom subvencioniramo troškove električne energije", kazao je ministar Lakić.

Ministar je naveo i da je, u teškim vremenima, cilj pružiti građanima Zapadnog Balkana nadu za boljim životnim standardom što je moguće postići zajedničkim radom, jer kao i Evropa, pa i svijet, Zapadni Balkan je jedno tržište. Istakao je i veliki angažman Energetske zajednice koja ima za cilj postizanje napretka u energetskoj tranziciji i rješavanje problema klimatskih promjena na Zapadnom Balkanu pružanjem podrške u ispunjavanju preuzetih obaveza u oblasti energije i klimatskih promjena.

Dom naroda PFBiH usvojio set reformskih energetskih zakona: Kakve pogodnosti će imati građani?

Dom naroda PFBiH usvojio set reformskih energetskih zakona: Kakve pogodnosti će imati građani?

Iz Ministarstva navode da su Konferenciji, pored predstavnika iz zemalja regiona, prisustvovali i američki zvaničnici, čija je poruka bila da SAD ostaju prisutne u regionu i da će pružiti podršku saradnji zemalja Zapadnog Balkana u procesu stabilizacije i pridruživanja EU.

Ministar Lakić je u Washingtonu posjetio i ambasadu Bosne i Hercegovine i susreo se sa bh. ambasadorom Svenom Alkalajem gdje je dogovoreno značajnije zagovaranje interesa Federacije BiH i BiH u Sjedinjenim Američkim Državama, te bolje povezivanje građana bosanskohercegovačkog porijekla sa našom državom u svim sferama interesa, ističući investicije kao primarnu sferu", navodi se u saopštenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije