Ministar Hurtić: Žrtve najvećeg zločina u Evropi nakon holokausta ponovo su suočene s prijetnjama!

0
Radiosarajevo.ba
Ministar Hurtić: Žrtve najvećeg zločina u Evropi nakon holokausta ponovo su suočene s prijetnjama!
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sevlid Hurtić

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić oštro je osudio prijetnje koje posljednjih dana dobijaju uposlenici Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, nakon objavljivanja Izvještaja o negiranju genocida.

Hurtić traži da se zaštite autori Izvještaja, jer im je ugrožena sigurnost u gradu koji je "sveto mjesto za sve Bošnjake".

"Tražim da se zaštite autori Izvještaja, jer im je ugrožena sigurnost u gradu koji je, podsjećam, sveto mjesto za sve Bošnjake. Smatram neprihvatljivim ovakvo ponašanje prema ljudima koji brane istinu od zaborava, a posebno sjećanje na žrtve koje su nevino izgubile živote u presuđenom genocidu nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a", naveo je Hurtić.

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Ministar Hurtić podsjeća da su povratnici u entitetu RS svakodnevno izloženi teškim uvredama i napadima, te da je krajnje vrijeme da se ovakve situacije zabrane i počinitelji počnu kažnjavati.

"Ne smijemo zaboraviti da zahvaljujući hrabrosti uposlenika MC Potočari, na čelu sa direktorom Emirom Suljagićem, generacije koje dolaze uče o važnosti pronošenja istine o tome kako su nestajale cijele porodice za samo nekoliko dana. Potpuno je neprihvatljivo da su preživjele žrtve najvećeg zločina u Evropi nakon holokausta, danas suočene sa novim prijetnjama zbog širenja istine. Pozivam cjelokupnu javnost da da snažnu podršku rukovodstvu i uposlenicima Memorijalnog centra kojeg većinom čine preživjeli, ali i potomci žrtava genocida, i koji danas uglavnom sa svojim porodicama žive u Podrinju. Oni su svojim napornim radom najvažniju memorijalnu instituciju u Bosni i Hercegovini, stavili u rang najvećih svjetskih memorijala", dodao je Hurtić.

Konačno, ministar Hurtić podsjeća da još nisu rasvijetljeni slučajevi napada na povratnike u Višegradu i Bratuncu koji se desili u nekoliko proteklih mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije