Ministar Hećo nije žalio para za podobne

Radiosarajevo.ba
Ministar Hećo nije žalio para za podobne


Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Revizori FBiH su godinama upozoravali da u mandatu Vahida Heće, ministra energije, rudarstva i industrije FBiH, kriteriji za dodjelu poticaja nisu jasno definisani, tako da neka preduzeća nikada i nisu opravdala utrošak novca.

Ovo ministarstvo je, sa Hećom na čelu je od 2007. do 2010, dalo 30,7 miliona KM poticaja državnim preduzećima i općinama u FBiH. Novac je bio namijenjen za povećanje proizvodnje i izvoza, uvođenje novih tehnologija, te za zapošljavanje novih radnika i izmirenje dugovanja preduzeća, a dio njih nikada nije opravdao utrošak sredstava.

150.000 KM 'na lijepe oči'

Javno komunalno preduzeće Gradska groblja iz Visokog 2009, dobilo je 60.000 KM poticaja iz programa za pomoć zaposlenicima firmi u predstečajnom ili stečajnom postupku. Međutim, ovo preduzeće nije ispunjavalo ovakve kriterije. Godinu dana ranije dobilo je 150.000 KM poticaja.

U novembru 2009. je Vlada FBiH Hodžića imenovala za v.d. direktora KTK Visoko. Za 18 mjeseci, koliko je bio na čelu KTK, Hodžić je uspio privući 1,8 miliona KM poticaja, tri puta više nego što je preduzeće dobilo od 2007. do njegovog imenovanja – u istom periodu Groblja nisu dobijala poticaje

A Asmir Hodžić, direktor Gradskih grobalja, kaže da je novac potrošen za kupovinu mašine za kopanje raka u Memorijalnom centru Potočari. Inače, Hodžić je u Visokom kadar lokalne organizacije Stranke za BiH koju predvodi Hećo.

Hodžić kaže da ima zloupotreba pri dodjeli poticaja, ali dodaje da su ih preduzeća koja je on vodio dobijala zato što je on bio dosadan i tražio, a ne zbog stranačkih veza. Dodaje da je veći dio novca od poticaja za KTK potrošen za uvezivanje staža i penzionisanje 237 radnika. Međutim, Hodžićev nasljednik u KTK-u Senad Bilalović kaže da je krajem jula 2011. zatekao preduzeće u katastrofalnom stanju.

Revizori FBiH godinama su kritikovali Ministarstvo i zbog nejasnih kriterija za dodjelu poticaja. KJP Centar „Skenderija“ Sarajevo je 2010. dobilo 50.000 KM poticaja za organizaciju manifestacije Dani zdravstva. Direktor Skenderije je u to vrijeme bio Suad Džindo, član SBiH. Revizori su u izvještaju za 2010. naveli da je rješenje doneseno isti dan kada je Skenderija podnijela zahtjev, te nisu mogli potvrditi da li je novac dodijeljen u skladu sa kriterijima raspodjele.

Revizori su u izvještajima naveli da nisu mogli utvrditi kako su preduzeća bodovana, te da im nije predočena dokumentacija o načinu određivanja pojedinačnih iznosa poticaja. U Ministarstvu, pak, kažu da su preduzeća birana na bazi internih analiza i direktnih kontakata ministra i pomoćnika. Tek 2009. počeli su sklapati ugovore u kojima su obavezali dobitnike da opravdaju trošenje novca.

U izvještaju za 2010. godinu Komisija za praćenje utroška poticaja Ministarstva navodi da nisu dostavljeni dokazi o utrošku za četiri firme: Pretis iz Vogošće, Vitezit iz Viteza, Zrak iz Sarajeva i Rudnici boksita iz Širokog Brijega. Njima je 2010. podijeljeno ukupno 2,7 miliona KM

Ministarstvo je u ugovore ugradilo klauzulu kojom se preduzeća obavezuju da će vratiti novac koji nisu potrošili. Međutim, novac do danas nije vratilo nijedno državno preduzeće, a Erdal Trhulj, novi ministar energije, industrije i rudarstva, je u intervjuu za CIN rekao da želi izmijeniti dosadašnji način raspodjele poticaja.

Trhulj kaže da se pokazalo kako "svi oni koji pare dobiju besplatno, ne cijene te pare", čime se ljudi navikavaju da samo dobivaju sredstva, ali ne i da prave novu vrijednost.

Godinu dana nakon što je Ministarstvo, na čelu sa Vahidom Hećom, dodijelilo 50.000 KM poticaja kladanjskoj firmi Pool trans, Hećina supruga Sabina dobila je na poklon pola vlasničkog udjela u ovom preduzeću. Poticaj je dodijelilo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH u junu 2010, uz obavezu da preurede proizvodne pogone i zaposle radnike. To nikada nije učinjeno.

Vahid Hećo

Vlasnik Sulejman Kuluglić je u 2011. prenio firmu, bez naknade, na svoju majku Remziju i Sabinu Hećo. Firma je tada promijenila naziv u Bio Pool, a toj su firmi krajem februara 2012. stigle opomene pred tužbu, jer nisu opravdali sredstva niti vratili novac. Opomene pred tužbu su upućene i firmama Eltra i Grom-BH iz Sarajeva, Neutral iz Gračanice te firmi Glas Company iz Olova. Sarajevska Eltra od prošle je godine u likvidaciji, a preduzeće Grom-BH i njegove vlasnike službenici Ministarstva nisu uspjeli locirati.

Hiljade KM-ova braće Begić

Samo rijetki privrednici su savjesno postupali sa novcem poreskih obveznika. Zarif Bećirević iz Cazina je dobrovoljno vratio poticaj kada je vidio da ga ne može namjenski potrošiti i ispoštovati ugovor. Njegova firma Elan Commerce dobila je 2008. godine 50.000

Zvonimir Pavlović, predsjednik Komisije za praćenje utroška poticajnih sredstava, kaže da je 2007. godine firmi Prevoz putnika iz Zavidovića, koja nije u nadležnosti ovog ministarstva, dodijeljeno 100.000 KM. Firma je u većinskom vlasništvu Besima i Ismeta Begića, članova SDA. Begići su poznatiji kao vlasnici zeničke Almy Grupe u čijem sastavu se nalaze građevinska, transportna i trgovačka preduzeća.

Vahid Hećo je odbio razgovarati s novinarima CIN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije