Ministar Hadžiahmetović odgovorio: Hoće li poskupjeti voda u Sarajevu?

2
Radiosarajevo.ba
Ministar Hadžiahmetović odgovorio: Hoće li poskupjeti voda u Sarajevu?
Foto: Vlada KS / Enver Hadžiahmetović

Nakon današnjih medijskih objava, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović kazao je da neće biti poskupljenja vode za građane.

"Preduzeće Vodovod i kanalizacija je u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima dostavilo zahtjev Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo da se preispita cijena usluge vodosnabdijevanja, odvodnje i prečišćavanja usljed posljednjih poskupljenja energenata.

Shodno tom zahtjevu, Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici 14. aprila ove godine imenovala Nezavisno stručno tijelo za utvrđivanje validnosti kalkulacije i konačnog prijedloga visine cijene usluge vodosnabdijevanja pitkom vodom, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda za korisnike KJKP 'Vodovod i kanalizacija' d.o.o. Sarajevo.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Nesporno je da se, zbog povećanja cijene elektične energije (cca tri miliona KM na godišnjem nivou), cijena repromaterijala (cijevi, dijelovi za pumpna postrojenja, filterska postojenja 50-300%), kao i prispijeća anuiteta prema EBRD-u, uvećavaju troškovi poslovanja KJKP VIK.

Međutim, stav Vlade Kantona Sarajevo sa danas održanog kolegija je da neće biti poskupljenja vode za građane i to je naša jasna poruka. Mi smo već preuzeli obavezu vraćanja anuiteta kredita EBRD-a umjesto KJKP VIK, a što olakšava poslovanje ovom preduzeću bez povećanja cijene usluga.

Vlada će izvijestiti javnost o prijedlogu Nezavisnog tijela i svojoj odluci, ali još jednom želim potcrtati da građani nemaju razloga za zabrinutost", kazao je ministar Hadžiahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije