Salko Bukvarević: Ispraviti nepravdu jednoj kategoriji penzionera

Fena
Salko Bukvarević: Ispraviti nepravdu jednoj kategoriji penzionera
/ Salko Bukvarević, FOTO: Fena
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine radi finansijske konsolidacije PIO fonda u Federaciji odredila je nekoliko mjera i aktivnosti.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je usvojila izvještaj o radu Interresorne radne grupe za izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambena-oslobodilačkog rata i Prijedlog zakona uputila u Parlament po hitnom postupku, a na zahtjev poslaničkih klubova oba parlamentarna doma.

Kako je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade izjavio ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, namjera je ispraviti nepravdu nanesenu važećim zakonom jednoj kategoriji penzionera i utvrditi jednak tretman za sve.

Iz Predstavničkog doma i Doma naroda FBiH, pojasnio je Bukvarević, iz poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije i delegatskog kluba Hrvata, Vladi je upućen zahtjev da se očituje o incijativi za izmjenu i dopunu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju, koja nalaže da se korisnicima prava na ove penzije vrati nivo prava koja su imali prije donošenja zakona, tj. prava koja su imali po uredbama 1.,2. i 3.

"Predlagačima izmjena i dopuna, u vrijeme tih uredbi ponuđeno je prijevremeno povoljnije penzionisanje pod određenim povoljnijim uslovima. Oni su prihvatili i penzionisali se. Mnogi od njih su mogli nastaviti s radom do redovnih uslova za penzionisanje po zakonu o PIO. Međutim, u sistemu se dešava donošenje Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju, kojim se predlagačima izmjena i dopuna mijenja sistem penzionisanja i po tom novom sistemu, većina njih je značajno izgubila na nivou prava, a manji broj dobio veća prava nego prije", naveo je Bukvarević.

U pravnoj praksi, kako je dodao, ovo je dosada nezabilježen slučaj da se ljudi penzionišu, a da im se nakon toga mijenjaju uslovi penzionisanja i određuje penzija drugačije od uslova koji su prihvatili u momentu potpisivanja ugovora o penzionisanju.

Inrerresorna radna grupa, koja je imenovana po zaključku Federalne vlade, izradila je tekst izmjena i dopuna te u tom tekstu, osigurala vraćanje nivoa prava korisnicima od prije donošenja novog zakona.

U prijedlog je uključena i presuda Ustavnog suda, kojom je u procesu penzionisanja dozvoljeno, osim pisanih dokumenata, koristiti ostala dokazna sredstva.

"Vlada se opredijelila za jednu od varijanti ponuđenih od Interresorne grupe, koja ne traži dodatna sredstva već ozakonjenje istog isplatnog koeficijenta za sve korisnike po ovom zakonu, redovne i povoljnije penzije", rekao je Bukvarević. 

Kako je naveo, trenutno postoje tri koeficijenta: 1,8 za redovne, 1,4 za penzionere koji su otišli po osnovu Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova porodica te Zakona o službi u Vojsci u FBiH, kaoi i koeficijent 1 za korisnike po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju.

"Dakle, imamo nepravdu raspodjele koeficijenata; kazali smo da su to zaslužni građani, da su dobili prijevremenu povojniju penziju jer su bili pripadnici oružanih snaga, boračkih kategorija, a samo je kod njih 'zakovan' koeficijent 1", kazao je ministar.

Utvrđivanjem istog isplatnog koeficijenta za sve korisnike penzija, zaključio je, bila bi izvršena raspodjela postojećih sredstava iz Fonda PIO tako da se ne traže dodatna sredstva i osigura ravnopravnost i jednak pristup prema svim penzionerima, redovnim, vojnim, boračkim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije