Ministar Alkalaj i Moratinos razgovarali o procesu euroatlanskih integracija BiH

Radiosarajevo.ba
Ministar Alkalaj i Moratinos razgovarali o procesu euroatlanskih integracija BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj primio je danas u zvaničnu posjetu delegaciju Kraljevine Španije predvođenu ministrom vanjskih poslova Miguelom Ángelom Moratinosom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Ministar Alkalaj je upoznao špansku delegaciju o posjeti potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena i generalnog sekretara Vijeća EU Javiera Solane i izrazio zadovoljstvo interesiranjem visokih zvaničnika za političke prilike u BiH.

Upoznao ih je i o aktuelnoj političkoj situaciji i glavnim ciljevima vanjske politike BiH, te naglasio da je liberalizacija viznog režima sa zemljama EU prioritetna za BiH.

Istakao je da je BiH od 174 uvjeta iz Mape puta ispunila 147 te da su neki od zakona potrebnih za ispunjavanje preostalih 27 uvjeta u proceduri u parlamentu i da očekuje njihovo usvajanje.

Ministar Alkalaj naglasio je da je proces euroatlantskih integracija veoma važan put za koji se opredijelila BiH, naglasivši da u BiH postoji velika podrška kako političke strukture tako i bh. javnosti.

Delegacija Kraljevine Španije informirana je i o aktivnostima koje BiH poduzima za izbor za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti OUN-a za period 2010/2011. godine.

Ministar Maratinos je naglasio da će Španija nastaviti angažman u BiH. Istakao je da je posjeta dvaju visokih zvaničnika pokazala važnost BiH i kazao da je generalni sekretar Solana odaslao jasnu poruku, te da se moraju ispuniti svi uvjeti iz Mape puta da bi se uspostavio bezvizni režim između BiH i zemalja EU.

Ministar Moratinos informirao je prisutne da Kraljevina Španija preuzima predsjedavanje EU 1. januara 2010. godine te da očekuje da će dotad biti stvoreni svi potrebni uvjeti u BiH da bi mogla predati zahtjev za članstvo u EU.

Istakao je da su bilateralni odnosi jako dobri, ali da treba raditi na jačanju privredne saradnje.

Ministar Alkalaj izrazio je zadovoljstvo posjetom ministra Moratinosa BiH te iskoristio priliku da zahvali Kraljevini Španiji za pomoć i angažman našoj zemlji, kako danas u miru tako i u ratnom periodu.

Zahvalio je ministru Moratinosu i za podršku i pomoć koju Kraljevina Španija pruža BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije