Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'

7
A. S.
Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organiziralo je u utorak, 23. aprila, događaj posvećen digitalizaciji sistema socijalne zaštite, kao i obilježavanju prvih 365 dana mandata ministra Adnana Delića u tom ministarstvu.

Predstavljena je i aplikacija e-Porodilja i redizajnirana web stranica Ministarstva, kao put ka lakšem ostvarivanju prava.

Na početku skupa koji je, prikazan je video "Pogled unazad, korak u budućnost" u kojem su prezentirane najvažnije aktivnosti Ministarstva, u proteklih 365 dana, i prezentacija projekata digitalizacije, aplikacije e-Porodilja i nove redizajnirane web stranice Ministarstva.

Ovo su zemlje koje su glasale za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ovo su zemlje koje su glasale za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vizija budućnosti

Ministar Delić istakao je viziju razvoja sistema socijalne zaštite koja se zasniva na stvaranju inkluzivnog, pristupačnog i efikasnog sistema socijalne zaštite, te poslovnog ambijenta koji će odgovoriti na potrebe svih građana.

"U proteklih godinu dana ostvarili smo značajan napredak u oblasti rada i socijalne politike. Usvojili smo budžet koji jasno pokazuje smjer u kojem želimo razvijati sistem socijalne zaštite. Danas s ponosom predstavljamo i aplikaciju koja omogućava online podnošenje zahtjeva za jednokratnu podršku porodiljama, od po 1.000 KM.

Proteklo 365 dana mandata ministra Adnana Delića
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Proteklo 365 dana mandata ministra Adnana Delića

Nakon 28 godina čekanja, usvojen je Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji Bosne i Hercegovine, pružajući potrebnu zaštitu i podršku onima koji su najviše patili u tišini, a to su djeca rođena iz čina ratnog silovanja. Također, usvojen je Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama s invaliditetom u FBiH", kazao je Adnan Delić.

Tokom svog uvodnog govora na konferenciji koja je privukla veliki broj gostiju, ali i novinara, na kojoj je prisutna bila i ekipa portala Radiosarajevo.ba, ministar Delić je podvukao da je usvojena i Strategija zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, za period od 2023. do 2030. godine, koja predstavlja temeljni dokument za razvoj politika zapošljavanja.

Ministar Adnan Delić sa svojim timom iz ministarstva
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba: Ministar Adnan Delić sa svojim timom iz ministarstva

Izrazio je zahvalnost da je Zastupnički dom PFBiH u ponedjeljak, 22. aprila, usvojio Dopunu zakona o radu kojom se regulira rad studenata.

"Do konačnog reguliranja radnog statusa studenata preostalo je još jedno čitanje - u Domu naroda", dodao je ministar Delić, koji je istakao da je izrada socijalne karte jedan od najvažnijih dugoročnih reformskih ciljeva.

"Izrada socijalne karte će omogućiti kvalitetnije i efikasnije targetiranje ne samo socijalnih, već i svih drugih javnih usluga, te osnivanje porodičnog fonda FBiH kroz koji će se omogućiti sistemska briga o porodicama i pružiti podrška u rješavanju problema koji se tiču zaštite i podrške porodica s djecom", naglasio je ministar Delić, koji je na kraju konferencije organizirane u Sarajevu predstavio svoj tim iz Ministarstva socijalne politike i rada, koji su izašli na "pozornicu" i dobili zasluženi veliki aplauz od prisutnih te naglasio da je stranica u fazi finalnog testiranja i unosa sadržaja, te će uskoro biti javno dostupna za korištenje.

Proteklo 365 dana mandata ministra Adnana Delića
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Proteklo 365 dana mandata ministra Adnana Delića

Ujedinjene nacije osigurat će skoro 12 miliona KM

Na konferenciji goste je bila i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald, koja je u svom izlaganju naglasila da će, u periodu do 2026. godine, Ujedinjene nacije osigurati skoro 12 miliona KM u inicijative u oblasti rada i socijalne politike širom Federacije Bosne i Hercegovine, zajedno sa Ministarstvom.

"Zajedno sa partnerima iz EU i Ministarstvom i osigurana su i dodatna sredstva za 16.000 porodica korisnika. Radi se o partnerstvu koje je snažno, a nadam se nastavit će rasti", kazala je Ingrid Macdonald.

Ingrid Macdonald
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ingrid Macdonald

Okupljenim novinarima govorio je i Gianluca Vannini iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini. On je naglasio da naša zemlja treba realizirati potrebne reforme koje bi omogućile pristup socijalnoj zaštiti i sigurnosti zasnovanoj na potrebama.

Ajna Jusić, iz Udruženja 'Zaboravljene djece rata', koja je nedavno dobila Međunarodnu nagradu za žensku hrabrost, a uručena joj je u Bijeloj kući u Washingtonu, na konferenciji je istakla važnost nedavno usvojenog Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata.

"Zakon dolazi tri decenije poslije rata, što je dug period nevidljivosti, ali danas predstavlja pravnu zaštitu djece rođene zbog rata. Udruženje Zaboravljena djeca rata hrabro nastavlja put implementacije zakona i uživanja ljudskih prava", podvukla je Ajna Jusić.

Aplikacija e-Porodilja - lijepe vijesti za buduće roditelje

Za aplikaciju e-Porodilja kaže da je dizajnirana u svrhu realiziranja jednokratne podrške porodiljama za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH u 2024. godini.

Za tu natalitetnu mjeru u budžetu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike osigurano  je 16 miliona KM, odnosno po 1.000 KM za svako novorođeno dijete u ovoj godini.

"Aplikacija e-Porodilja omogućava brzu prijavu za jednokratnu podršku roditeljima novorođenčadi, bez potrebe za papirima i stajanjem u redovima. Automatizovani procesi verifikacije osiguravaju tačnost informacija i ubrzavaju proces obrade zahtjeva", naglašeno je na konferenciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije