Mine u BiH ugrožavaju sigurnost 900.000 ljudi

Radiosarajevo.ba
Mine u BiH ugrožavaju sigurnost 900.000 ljudi

Strategijom protivminskog djelovanja u BiH 2009-2019. predviđeno je da se minski sumnjiva površina u potpunosti eliminira do 2019, a za implementaciju strategije potrebno je osigurati 79 miliona KM godišnje, upozorila je danas (4. aprila) u Sarajevu zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić prilikom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina. 

Da bismo ostvarili ovaj cilj potrebna je, dodala je ona, veća angažovanost kako domaćih vlasti, tako i privrednih subjekata, ali i tradicionalnih donatora, objavila je novinska agencija Fena.

Sarajlić-Maglić je izrazila zahvalnost tradicionalnim zemljama donatorima, prije svega SAD-u, Japanu, Republici Njemačkoj, Norveškoj, Austriji, Švajcarskoj i Sloveniji, naročito Evropskoj uniji (EU) koja proces protivminskog djelovanja u BiH namjerava podržati i putem fondova IPA

1.631 ugrožena zajednica

Po njenim riječima, u BiH je identifikovana 1.631 zajednica ugrožena minama. „Procijenjeno je da lokacije zagađene minama direktno utiču na sigurnost oko 900 hiljada ljudi“.

Direktor BH MAC-a Dušan Gavran je kazao da je trenutna veličina minsko sumnjive površine u BiH  1.340 kilometara kvadratnih. „Očekivati je da će se jedna trećina čistiti, a dvije trećine će se redukovati metodama koje već razrađuje Centar za uklanjanje mina“. 

Šef operacija Delegacije EU u BiH Holger Šreder je naglasio snažnu posvećenost EU protivminskim akcijama u BiH. Po njegovim riječima, EU je već podržala protivminske akcije s ukupno 41 milion eura od 1996.:

„Danas obilježavamo i kraj projekta “STOP Mine“ finansiranog od EU u iznosu od 1,5 miliona eura. Dva slična projekta implementirana od nevladinih organizacija „Pro Vita“ i „Udruženje za eliminaciju mina“ nastavljaju se do ljeta ove godine. Oni rade na redukciji površina koje se još ne smatraju sigurnim“.

Putem ova  tri projekta zajedno će biti očišćeno oko 3,8 miliona metara kvadratnih zemljišta do završetka radova u augustu 2012. Spomenuo je i nedavno pokrenuti transport projekt EU. „Kroz jednu komponentu ovog projekta implementiranog u naše ime od  Svjetske banke, u iznosu od četiri miliona eura, sliv rijeke Save će biti očišćen od mina.“ 

Daleko od postavljenog cilja

Istaknuo je da svi spomenuti projekti doprinose i ekonomskom razvoju zemlje pošto mnogi sektori direktno zavise od deminiranja.

„Svjesni smo da Strategija protivminskog djelovanja u BiH ima veoma ambiciozne ciljeve određujući da bi  rok za deminiranje teritorije BiH trebala biti 2019. Potrebno je mnogo više finansijske podrške na godišnjem nivou da bi se postigao ovaj cilj“, kazao je Šreder. 

Kako je javila Fena, on je istaknuo da će EU nastaviti pružati podršku deminiranju sa 7,5 miliona eura u okviru programa IPA 2011. „Osim deminiranja i pitanja razvoja, također ćemo se koncentrirati na socijalnu integraciju i poboljšanje života žrtava minskih nesreća i njihovih porodica.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije