Milorad Dodik u novoj akciji: Nova Vlada RS za dvadesetak dana

1
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik u novoj akciji: Nova Vlada RS za dvadesetak dana
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Novoizabrani predsjednik bh. eniteta RS Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će u narednih 20-ak dana biti izabrana nova Vlada RS, u kojoj će, kako je rekao, biti znatan broj novih lica.

Dodik će se iduće sedmice sastati sa koalicionim partnerima koji će biti uključeni u vlast shodno njihovim izbornim rezultatima.

"Želimo da obezbijedimo većinu za Dom naroda na nivou BiH, od četiri, i da obezbijedimo dvotrećinsku većinu da zaštitimo Željku Cvijanović u Predsjedništvu BiH od očigledno uzurpatorske pozicije koju već spremaju druga dva člana Predsjedništva", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Kad se vožd razmeće: Pogledajte koliki je budžet 'dobio' Milorad Dodik

Kad se vožd razmeće: Pogledajte koliki je budžet 'dobio' Milorad Dodik

U vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da to sigurno neće ići brzo i da je poznato da se strukture vlasti na državnom nivou veoma teško formiraju.

"Nemam povjerenja u te institucije, ne vjeruje da će se to završiti do marta-aprila, a vjerujem i duže", dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da će SNSD i HDZ BiH zajedno nastupati na nivou BiH i da bez tog učešća neće ni biti formirane vlasti.

 Prema njegovim riječima, HDZ BiH i SNSD će odabrati partnera u Federaciji BiH, što se nije dešavalo ranije.

Zakazana sjednica: Poznato kada će novoizabrani članovi Predsjedništva BiH preuzeti dužnost

Zakazana sjednica: Poznato kada će novoizabrani članovi Predsjedništva BiH preuzeti dužnost

Prvo će, kako je rekao, SNSD imati sastanak sa HDZ-om BiH i dogovoriti sve stvari.

Dodik je naglasio da SNSD podržava da predsjedavajući Vijeća ministara bude iz hrvatskog naroda, prije svega iz HDZ-a BiH, i da će u tom pogledu podržati bilo koji prijedlog koji dođe iz HDZ-a.

Dodik je najavio da će ovih dana pisati bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu, za kojeg očekuje da će dobiti ove godine izbore za Predstavnički dom i da će se vratiti na mjesto predsjednika Amerike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije