Milorad Dodik: RS protiv odgode popisa

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: RS protiv odgode popisa


Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da su "spekulativni i sporni izbori" u Srebrenici, ohrabrili cijeli jedan pokret, Koaliciju "1.mart", te najavljuje da će zakonski biti sankcionirani svi pokušaji fiktivnog prijavljivanja mjesta prebivališta.

O Koaliciji 1. mart

Ljudi u RS-u mogu da budu mirni. Institucije neće dozvoliti spekulativno prijavljivanje i odjavljivanje“, ustvrdio je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci i dodao da je "Srebrenica poseban slučaj i u tom pogledu se posebno i postupalo".

Kazao je i da se svi mogu da vrate u RS, ali da "nisu dobrodošli oni koji dolaze ovdje da bi glasali i da bi nakon dvije sedmice otišli". Najavio je i zakon koji će to sankcionirati, te će podnijeti krivične prijave protiv onih za koje nadležni organi utvrde da su se spekulativno prijavili.

„Neće moći, ako se prijave, da se odjave najmanje tri godine, nakon toga“, rekao je on i najavio još razgovora o tom pitanju, jer, dodaje, "neke te inicijative koje se provode od nekih krugova iz FBiH, traže adekvatan odgovor".

„A on će biti veoma efikasan i odlučan“, rekao je Dodik, ističući da najave tih krugova mogu ugroziti legitimitet samih izbora.

Protiv odgode popisa

Protiv je i odgađanja datuma za popis stanovništva u BiH, s aprila na oktobar, i smatra da je to još jedna spekulacija. Dodik je najavio i da će predstavnici RS-a na nivou institucija BiH biti protiv prolongiranja popisa, koji ovdje nije proveden 20 godina.

RS jedina ima kapacitet da provede popis. Želimo da on bude neutralan, bez spekulacija i objektivan i zato mora da bude proveden, bez obzira na tvrdnje o nekim tehničkim nedostacima. Dovoljno je tri mjeseca da se te tehničke predradnje obave“, tvrdi enitetski predsjednik.

Komentirajući političku krizu vlasti u Federaciji BiH, on je rekao da je na političkim faktorima u tom entitetu da odluče na koji način  će stabilizirati situaciju, a da je RS principijelno na stavu da im treba stabilan partner u FBiH.

SNSD čeka ministarsko mjesto u FBiH

„A kao SNSD zainteresirani smo za rekonstrukciju Vlade FBiH da bismo dobili jedno ministarsko mjesto i time bismo zastupali interese Srba u tom entitetu. I to je već na neki način dogovoreno i čekamo samo otvaranje tog procesa i novu strukturu Vlade u FBiH. Vjerujem da to može da se desi i da je od velikog interesa za ljude koji tamo žive i samu FBiH“, rekao je Dodik i nastavio:

RS u političkom smislu nikada nije bila jača i ona zna svoje mjesto i afirmiše svoje interese. Ono što smo dosad izgradili ne smijemo da ispustimo.“

Kako je javila novinska agencija Fena, dodao je Dodik i da RS ostaje privržena Dejtonskom sporazumu. BiH, kazao je on, nije sporna sa stanovišta teritorijalnog intergriteta i nadležnosti:

„U Dejtonskom sporazumu ona ih ima samo devet koje joj je dao taj ugovor, a samo sporazumom između strana (entiteta), BiH može da pribavi nove nadležnosti i ta ustavna odredba je prekršena i zato ne prihvatamo nametnute ingerencije. RS će u tom smislu nastaviti jasnu politiku i neće odustati od principa u Dejtonu, ali nastavit ćemo osporavati nametnute stvari, bez obzira na stavove visokog predstavnika i on može da ostane koliko hoće u BiH, jer nametanje nećemo prihvatiti.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije