Milorad Dodik: Republika Srpska ima samo jedan cilj-da se povežemo sa Srbijom

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Republika Srpska ima samo jedan cilj-da se povežemo sa Srbijom

Republika Srpska želi da njezini građani žive slobodno i da se što više poveže sa Srbijom, poručio je danas u Beogradu predsjednik RS-a Milorad Dodik na svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske i obljetnice proglašenja prvog Ustava Srpske.

 Svečanosti u Starom dvoru prisustvovali su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej.

 "Vjerujemo u snagu Srbije koja se pokazuje kao regionalni faktor mira i stabilnosti. Da se mi pitamo odavno bi bili integrirani", poručio je Dodik, prenosi Tanjug.

  Kako je istaknuo, Srpska je mjesto slobode za sve ljude različitih vjera i nacija koji žele u njoj živjeti.

 "Republika Srpska ima samo jedan cilj - da živimo slobodno i da se što više povežemo sa Srbijom. Srpska voli Srbiju", rekao je on.

 Dodik je rekao da Srpska želi da se obrani od rehabilitiranih ideja ustaštva i osmanlijstva, koje  su još prisutne u BiH.

 "Mnogi će sa Zapada reći da su to daleke prošlosti, ali to kod nas i dalje živi", naglasio je Dodik.

 Dodik je rekao da je Srpska nastala uslijed težnje za slobodom i da je ta ideja rukovodila srpski narod kroz povijest - da imaju svoju državu da bi bili sloboni.

Po njegovim riječima, pozivi dobrovoljcima da se pridruže Islamskoj državi u Siriji su slični onom iz proglasa nekadašnjeg lidera muslimanskog naroda u BiH Alije Izetbegovića i Srpska je nastala zbog obrane srpskih naroda.

 "Politika slobode za naš narod je jedina politika", kazao je Dodik, dodajući da je nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma pokušano stvaranje unitarne BiH, što bi za Srbe bio gubitak prava i slobode.

 On je kazao da Srbe na ovom području nagovaraju da odustanu od Srpske, ali to bi značilo da ih ovdje  više ne bi bilo.

 Dodik je zahvalio Srbiji i Rusiji na pomoći u očuvanju Srpke, ističući da je Rusija intervenirala u Vijeću sigurnosti da se ne poništi ono što je Srpska dobila.

 Dodik je naveo da su Srbe lažno otpuživali da su tijekom rata ubili 300.000 Bošnjaka i da je na tome Zapad gradio politiku prema Srpskoj, ali da je prema nekim procjenama od raspada bivše Jugoslavije u svim ratovima ukupno poginulo 120.000 ljudi.

 "Gospodo sa Zapada lagali ste", poručio je Dodik, ističući da Srpske odbija sve nametnute odluke.

Prvi prijam povodom Dana Republike Srpske i obljetnice proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, Predstavništvo Republike Srpske je u Beogradu priredilo prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije