Milorad Dodik poručio privrednicima: Ako mislite da je bolje u Federaciji, slobodno idite

6
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik poručio privrednicima: Ako mislite da je bolje u Federaciji, slobodno idite
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Poslovanje u RS nije i neće biti ugroženo, rekao je predsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik u odgovoru na inicijativu udruženja poslodavaca i privrednika o smanjenju minimalne plate i posljedicama po ekonomiju u RS.

"Institucije uvažavaju zabrinutost dijela privrednika zbog primjene odluke o najnižoj plati i u narednim danima okupićemo predstavnike poslodavaca", istakao je danas Dodik, pa je nastavio i kako će biti pružena pomoć onima čije poslovanje ova odluka dovodi u pitanje.

I dok na početku svoje izjave 'podilazi' privrednicima, ubrzo se vraća stilu po kojem je već naširoko poznat. Naime, kazavši kako želi da privrednici uspješno posluju, ali "to ne može ići preko leđa radnika i da populističke izjave koje imaju prizvuk ucjene, ne mogu pomoći nikome", dodao je:

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Oni koji misle da im je bolje u FBiH i time prijete, slobodno im je putovanje, a mi im ni prijetnju time nećemo oprostiti."

Podsjetimo, Unija poslodavaca RS i Privredna komora RS uputili su prošle sedmice inicijativu institucijama ovog entiteta za suspenziju odluke o najnižoj plati za 2024. godinu. Od 1. januara ove godine najniža plata u RS povećana je na 900 KM, a do tada je iznosila 700 KM.

Poslodavci poručili vlastima u RS-u: "Ili mijenjajte odluku ili se mnogi sele u Federaciju"

Poslodavci poručili vlastima u RS-u: "Ili mijenjajte odluku ili se mnogi sele u Federaciju"

Odluku o povećanju donijela je Vlada RS jer prethodno nije bilo saglasnosti Saveza sindikata RS i Unije poslodavaca RS, iz koje su tada naveli:

"Ukoliko ne dođe do suspenzije Odluke o najnižoj plati, RS će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost RS."

Situaciju je danas, šaljivim gifom, komentirao i ugledni književnik i kolumnista portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije