Milorad Dodik: Popis će pokazati da je Sarajevo bez Srba

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Popis će pokazati da je Sarajevo bez Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se Bošnjaci protive popisu jer on sigurno neće pokazati njihovu dominaciju u Bosni i Hercegovini, odnosno da su većina i da im pripada država.

"Popis će očigledno pokazati i raskol u bošnjačkom nacionalnom tijelu, jer će jedni biti Bošnjaci, drugi Bosanci, a treći muslimani. Pokazaće i da je Sarajevo bez Srba i da se tamo desio svojevrsni genocid, jer on ne podrazumijeva samo ubijanje, već i sistemsko raseljavanje stanovništva", naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je za Euroblic, javlja novinska agencija Srna, istakao da će popis pokazati da je Federacija BiH "praznija" od Srba, nego Republika Srpska od Bošnjaka, a što Bošnjaci uporno negiraju.

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Krstan Simić naglasio je da, kada popis "pokaže" etnički očišćena područja, neće postojati mogućnost tužbi između entiteta, jer se u tim slučajevima utvrđuje pojedinačna, a ne kolektivna odgovornost.

On smatra da će popis razbiti i dogmu ko je koga više tjerao i protjerivao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije