Milorad Dodik ponovo prijeti: “Republika Srpska će povući sudiju iz Ustavnog suda BiH”

17
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik ponovo prijeti: “Republika Srpska će povući sudiju iz Ustavnog suda BiH”
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska povući srpskog sudiju iz Ustavnog suda BiH, koji je oskrnavio Ustav i postao antiustavni.

U srijedu, 26. aprila, bi trebalo da se održi posebna sjednica Skupštine RS i da se povuče sudija kojeg bira Narodna skupština RS jer je taj Ustavni sud pribavio sebi sve što nije, rekao je Dodik večeras za RTS.

Dodik je naveo da je Ustavni sud trebalo da štiti Ustav BiH, a ne da ga degradira, te napomenuo da je nekada visoki predstavnik radio na jačanju BiH kao države, a da je to sada preuzeo i čini Ustavni sud BiH, gdje se tri stranca i dva Bošnjaka dogovaraju kako će da glasaju.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Prema njegovim riječima, od ta dva Bošnjaka, jedan je ratni predsjednik SDA, jer je Alija Izetbegović bio predsjednik Predsjedništva, a drugi je sa funkcije potpredsjednika SDA došao za sudiju.

"Vi očekujete da će oni biti blagonakloni, biti pravnici, a ne političari? Naravno da će biti političari", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je imovina sada ključno pitanje i da RS neće ići u parlament BiH da se o tome odlučuje.

Govoreći o konsenzusu u Republici Srpskoj o ovim i pitanjima imovine, Dodik je rekao da se opozicione partije u RS javno izjašnjavaju da žele da zaštite imovinu, ali iz nekog svog razloga ne žele da budu zajedno dio tima oko koalicije u vlasti.

On je naveo da ne postoji parlament BiH, nego Parlamentarna skupština.

"Sada vidimo da je to aždaja koja je zinula i ne može da zatvori usta. Neće se smiriti dok ne progutaju Republiku Srpsku, a neće je progutati. RS će biti samostalna država i u miru će to ostvariti, mi nemamo ratni plan. Naši planovi su mirnodopski", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije